[**
**](http://oyun.mynet.com/tavla)
Yediden yetmişe her insanın büyük zevk alarak oynadığı bu oyun on beşer tane zıt renkli iki pul ve iki zarla birlikte oynanır. Pullar oyunun kendine has işaretli kutusu içine kurallara uygun şekilde dizilir ve başlayacak oyuncuyu zar atışı belirler. Tavlada amaç pullarını kendi tarafında biriktirip rakibinden önce toplayabilmektir. Pulların iki veya daha fazla üst üste koyulmasıyla o pulların üzerine denk gelen hamleler yapılamayacaktır. Bu amaçla kişi rakibinin pullarını kendi tarafında tutabilmek için pulları toplayacağı yerde kapı almak olarak adlandırılan pulların en az ikişerli şekilde dizmeye çalışır. Açık diye tabir edilen tek pul kalması rakibin denk geldiğinde kırabilmesine olanak sağlar. Kırılan pul nerde kırılırsa kırılsın rakibin pul toplama bölgesinde başlar.
Büyük hırs yaptıran bir oyun olan tavla ile rakibin moralini bozmak için sinir bozucu söylemler türetilmiştir. Bu söylemler ile rakibin dikkatini dağıtıp oyunun kontrolü ele geçirmek hedeflenir. Esnaf oyunu olarak da bilinen bu oyunla dostluklar pekiştirilmekte, zihin geliştirilebilmekte. Tavla üzerine yapılan araştırmalar beyin fonksiyonlarının daha etkin çalıştığı, nöron sayısının arttığını göstermiştir. Zarların iyi gelmesiyle daha iyi oynanacağını savunanların aksine rakibinin nasıl oynadığını çözüp stratejik olarak oynanan bir oyundur. Bir nevi rakibinin hamlelerine mani olarak kontrolü ele geçirmiş olursunuz. Tavla stratejisini gerçek yaşama aktarabilen
Pullarını rakibin bölgesinden kaçırıp kendi bölgesinde de rakibinin pullarını tutmayı hedefleyen oyuncu açık vermesi gereken yerleri iyi hesaplamalı ve en mantıklı hamleyi gerçekleştirebilmelidir. Risk almaktan korkmamak gerekirken gereksiz yere de risk alınmamalıdır. Gerçek yaşam da öyle değil midir? Bile bile hata yapmadığımız gibi risk almamız gereken noktalar da vardır. Kaybetmenin de kazanmanın da masada bırakıldığı bu oyunda oyuncular şaka niyetli atışmakla eğlencelerine eğlence katmaktadır.
Sende bu eğlenceye hemen katılmak için [