Benjamin Franklin'in de dediği gibi hayatta iki tartışılmaz gerçek vardır: Biri ölüm, diğeri de vergiler. Ölüm hakkında bilmediğiniz 5 gerçeği öğrenmeye hazır mısınız?
Sadece rahatlamanın ötesinde küfretmek güzel midir? Bilim adamlarına göre küfretmek beyninize iyi geliyor.
İsimleri, tarihleri, yüzleri hatırlamak. Bazısı akşam ne yediğini anımsayamazken, 5 yaşındaki hatıralarını tüm detaylarıyla anlatabilenler var: El insaf! Hafızanızı onlarca yüzlerce kat güçlendirmeniz biraz zor ama var olanı daha etkin kullanabilmek için bilim adamları ne işe yarar ne yaramaz aramış, bulmuşlar.
Göz kolay yanılan bir duyu organımız malum. Mars yüzeyinde görülen yüz, tost ekmeğindeki Meryem Ana, Atatürk Bulutu gibi gibi birçok örnekle hatta bulutları bir şeylere benzetmek gibi popüler bir oyun ile hayatımızdaki bir gerçekten bahsediyoruz aslında.
Zihin araştırmaları hem psikoloji hem de genetik bilimlerinin altında insanın düşünce yapısını ve dünyayı kavrayışını algılayabilmek açısından büyük önem taşıyor. Zihin araştırmalarının geleceği aslında önemli birçok toplumsal sorunu çözmenin de anahtarlarından biri.
Bir sabah uyandığınızda küçük minicik bir bakteri ya da virüsün sizi 24 saat içerisinde öldürebileceğini bilseniz? Paranoyak olmanın lüzumu yok ama metrobüste, tropik gezilerde falan daha dikkatli olmaz mıydınız? OLUN, çünkü cidden bu 10 hastalıktan biri sizi 24 saat içinde Hakk'ın Rahmetine kavuşturabilir.
En zeki insanlar ve güçlü liderler de bazen başkalarının yapmayacağı hataları yapabiliyor. İş ve kariyer ortamında paylaşımlara yer veren sosyal site LinkedIn’de etkili meslek sahipleri bunun nedenlerini açıklıyor.
Bu infografik, kötü alışkanlıkları bırakmak ve yeni alışkanlıklar edinmek için alışkanlık tetikleyiciler ve ödül sistemi gibi yöntemleri kullanarak beyninizi yeni nöral geçitler oluşturması için nasıl yeniden şekillendirebileceğinizi canlı kanıtlar ve gerçek hayat örnekleriyle gösteriyor.
Eşcinselliğin doğada bulunuyor olması bazı biyologlar için sinir bozucu derecede zor bir sorudur; ancak eşcinsel seks dahilinde keşfedilen yeni bir fayda, bu davranışın evrimsel süreçte neden korunduğuna dair bilgiler veriyor olabilir.
Standart bir A4 kağıt ortalama 0.05 milimetre kalınlığa sahiptir. Standart bir tıraş bıçağı 0.23 milimetre kalınlığa sahiptir. Bir tıraş bıçağının kestiği yaranın acısı anlaşılır; ancak ondan 5 kata kadar daha ince olan kağıdın, kimi zaman arkasında hiç kanama izi bile bırakmaksızın açtığı yaralar neden bu kadar fazla acır?
Ekmeğinizin yüzeyindeki, meyvelerinizin içerisindeki noktacıklı veya gruplar halindeki küfün arkasında çok daha fazlası var.
Belki birçoklarımızın üzerinde düşündüğü bir fikirdir, vücudumuzun küçük insancıklar tarafından yönetilmesi...
Beklenmedik olsa da yazının başlığı yıllardır bilim insanlarının cevaplamaya çalıştığı bir sorudur. Bilim böyledir, aşina olduğumuz ama cevaplanmamış birçok gizem perdesinin peşinde koşar.
Günümüzde cep telefonları ile ilgili yoğun bir bilgi kirliliği olduğu bir gerçek. Bunlardan en yaygın olanları da telefonların şarj edilmesiyle ilgili.
Her şey size garip ve yapaymış gibi görünmeye başlıyorsa, etrafınızdaki hiçbir şeyin gerçek olmadığı duygusuna kapılıyorsanız, her yeri bir sahneye benzetiyor, herkesi de o sahnede rol yapanlar olarak algılıyorsanız, sizde de Capgras Sendromu olabilir.
Einstein’in izafiyet teorisinde zaman yolculuğunun mümkün olduğunu iddia etmesinden sonra, bilim dünyasında çokça tartışmalara neden olmuş bir konu geleceğe yolculuk. Bu teorem üzerinden çeşitli fikirler öne sürülmüş, çeşitli çalışmalar yapılmış, Hollywood da bu heyecan verici fikre yoğun ilgi göstermiştir.
Size de kendi sesiniz muhtemelen geri kalan herkese olduğu gibi dışarıdan duyduğunuzda farklı geliyordur. Eğer sesinizi farklı bir cihazdan duyduğunuzda garipsiyorsanız garipsemeyin. Çünkü bunun bilimsel bir açıklaması var ve bazı insanlar garipsemekle de kalmıyor.
Her ne alanda olursa olsun, spor yapan dişilerin memeleri genellikle küçüktür; hatta kimi zaman görülmeyecek kadar ufalabilir. Bu durumu açıklayan, biri doğrudan, diğeri dolaylı olarak etkili 2 neden vardır.
Bu videoda görüntüler çok hızlı geçtiği için her yazıyı çevirmedik; fakat açıklamaya gerekli bilgileri ekliyoruz:
Türkçe’de sık kullanılan söz öbeklerinden ‘cahil cesareti’ konusuna giriş yapmış bulunmaktayız. Çok dallandırıp budaklandırmadan, toplumsal altyapısız özgüvenimize de girmeden hızlıca açıklamaya çalışacağım.