UNESCO’nun 2012 yılını ‘Nabi ve Itri Yılı’ ilan etmesi ile Mevlana’nın 805. Yıldönümü Anma Etkinlikleri kapsamında Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü’nün ev sahipliğinde ‘Aşkın Sadasında Nabi ve Itri’ konulu panel düzenlendi.
Klasik Türk Müziğinin en önemli temsilcilerinden Buharizade Mustafa Itri ve Divan Edebiyatı’nın en ünlü şairlerinden Nabi’nin her yönüyle anlatıldığı panel, Türkiye’de edebiyat, şiir ve musikiye gönül veren onlarca bilim adamını bir araya getirdi. Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Mevlana’nın 21’inci kuşaktan torunu olan Esin Çelebi ile çok sayıda bilim adamı ve öğrenci katıldı. Sanat Yönetmeni Dr. Sühan İrden yönetiminde Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuarı icra heyeti tarafından Nabi ve Itri’nin eserlerinden oluşan müzik dinletisi gerçekleştirildi.
Mevlana Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler açılış konuşmasında toplumu ve öğrencileri bilgilendirmek adına Itri ile Nabi’yi Konya’da buluşturduklarını söyledi.
NABİ VE ITRİ’Yİ MİSAFİR ETMEK BİZE YAKIŞIR
Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise Dünya’nın Mevlana konusundaki tek araştırma enstitüsünün Selçuk Üniversitesi bünyesinde olduğuna dikkat çekerek, “Madem ki bu konuda Dünya’da ilkiz, madem ki 2012 yılı UNESCO tarafından Nabi ve Itri yılı ilan edildi. O halde Nabi ve Itri’yi burada misafir etmek de bize yakışır. Böylesi önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmak Selçuk Üniversitesi’ne yakışır” dedi.
KONUKLAR AYAKTA ALKIŞLANDI
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Selçuklu Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Behlül Altunkeser’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele, TRT İstanbul Radyosu Emekli Ney Sanatçısı Niyazi Sayın, Yıldız Teknik Üniversitesi Koro Şefi Prof. Dr. Ruhi Ayangil, Konya Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuri Özcan konuşmacı olarak katıldı. Öğrencilerin sevgi gösterileri arasında sahne alan ponelistler, uzun süre ayakta alkışlandı.
“ITRİ MUAZZAM BİR BESTEKARDIR”
TRT İstanbul Radyosu Emekli Ney Sanatçısı Niyazi Sayın, konuşmasına Ney’in tarifi ile başlayarak, “Neş sizlersiniz. Her insan bir neydir. Kuran’daki besmelenin tam karşılığı neydir. Bütün sesler neyden çıkar. Aşkın sadası da insandır. Itri de kendi eserlerinde aşkın sadasını işlemiş ve bugünlere gelmiştir. Musiki ruhun değil ruh musikinin gıdasıdır. Itri de Nabi de eserlerinde ruh ve musiki bütünlüğünü tam anlamıyla yansıtmıştır. Itri de kurduğu melodilerle Allah’ın ve peygamberin sadasını bize taşımıştır. Hala bu sadalar yeryüzünde yaşıyor ve bize yol gösteriyor. Tüm bunlara baktığımızda şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Itri muazzam bir bestakardır” diye konuştu.
“HEM ITRİ HEM DE NABİ KAHRAMANLARIMIZDIR”
Panelde söz alan Yıldız Teknik Üniversitesi Koro Şefi Prof. Dr. Ruhi Ayangil ise, “Musiki gibi soyut sanatlar hakkında elimizde maalesef çok fazla kayıt yok. Bu belirsizlik içinde şunu söylebilirim ki musiki tarihimizin en tartışmalı şahsı Itri’dir. Ancak hem Itri hem de Nabi bizim esas kahramanlarımızdır. Toplum hafızasına anonim bir şuur olarak aksetmiş değerlerdir “ dedi.
Son olarak ise İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan ile Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuri Özcan konuştu. Panelin ardından panelistlere teşekkür belgesi ve plaketi verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz