HABER

Nane sakızına mahkum değilsiniz

Birlikte vakit geçirdiğiniz birinin size durup dururken, mümkün olduğunca kibar bir şekilde naneli şeker ya da sakız ikram ettiğini düşünün. Ya da siz konuşurken sizden uzaklaştığını veya burnunu kapadığını hayal edin. Kafanızda canlandırması bile müthiş rahatsız edici, değil mi? Ve eğer bu durumlar başınıza geldiyse, doğru yazıyı okuyorsunuz.

Nane sakızına mahkum değilsiniz

Size uzatılan naneli şekerini kibarca ama utanç içinde yutmak dışında yapabileceğiniz şeyler var. Tüm beden kokuları gibi, halitosis de hijyen ve bilgiyle yok edilebilir. İsterseniz önce kötü kokuya ne sebep olur ve sizde var mı, yok mu nasıl bilebilirsiniz ona bakalım. Ve tabii sonrada ne yapmanız gerektiğinden konuşalım.

KÖTÜ KOKUNUN SEBEBİ NEDİR?

Aslında en genel halitosis nedeni diş eti enfeksiyonudur. Diş eti enfeksiyonu kişinin öz bakımının yetersizliğidir. Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımınız yoksa bir gün ağzınız kokacaktır.

Kötü ağız kokusunun bir sebebi de genelde dilinizdir, ağzınızda biriken bakteri, dişlerinize takılan yemek parçaları da cabası. Eğer dişlerinizi iyi fırçalamıyorsanız, aynı bakteriler dişlerinizde birikir ve kalıcı bir koku oluşmasına sebep olur.

Başka bir sebebi de yoğun sigara tüketimidir. Sigara içenlerde diş eti hastalığı maskelenir. Çünkü sigara diş etini besleyen damarların kanlanmasını azaltır ve hastalığın en önemli bulgusu açığa çıkmaz.

Bunlar tabii ki ağız kokusunun tek sebepleri değildir: ilaç kullanımına bağlı, boğaz ve akciğer enfeksiyonları, böbrek ve karaciğer hastalıkları, diyabet ve daha fazla hastalık da nedeni olabilir.

Unutulmamalı ki ağız kaynaklı en önemli koku sebebi, çürük dişin dışında, diş eti hastalıklarıdır. Diş etiniz stres ya da dişlerinize iyi bakmamanız sebebiyle çekilir, ve böylelikle daha kolay bakteri oluşumuna sebep olur.

NE YAPABİLİRSİNİZ?

Önce kötü haberi vereyim: Maalesef çözümün tek bir yolu yok çünkü sebepleri hayli çeşitli gördüğünüz gibi. İyi beslenmeniz gerekir ama bunu sürekli tutmalısınız. Yine söylüyorum; farklı sebepleri olduğu için aslında biraz da vücudunuzu iyi dinlemeyi, onu nelerin yorduğunu iyi biliyor olmalısınız. Bol su için, her diş fırçaladığınızda mutlaka bakterilerin en çok biriktiği dilinizi de fırçalayın. Ve tabii ki en önemlisi iyi bir diş hekimine gidin. Diş eti sağlığınız sizin tüm disiplininiz bedeninize saygınız ve sağlığınızdır. Kontrollerinizi ihmal etmeyin ve diş fırçalamanın doğru yolunu öğrenin. Bana ihtiyacınız olursa, nerede bulacağınızı çok iyi biliyorsunuz.

Dr. Sibel Örsal

drsibelorsal@mynet.com

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler