HABER

Nanoteknoloji ile deterjansız hijyen

Nanoteknoloji ile deterjansız hijyen

ODTÜ'lü araştırmacıların nanoteknoloji çalışması, mikrop tutmayan yüzeylerin ucuza üretilmesinin yolunu açtı. Araştırmacılar, Türkiye'de bol miktarda rezervi bulunan zeolit madeni ile gümüşü nanoteknolojik yöntemlerle işleyip polimerlere katarak kompozit malzemeler elde etti. Projenin laboratuvar aşaması tamamlandığında hastane ve okul döşemelerinde su ve deterjan kullanmadan hijyen sağlanması öngörülüyor.Malzemenin, iplik halinde sentezlenmesi ile mikrop üretmeyen kumaşlar da üretilebilecek.

ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Hasırcı, çalışmalarındaki ana malzemelerden biri olan gümüşün mikrop öldürücü olarak kullanılan en eski metallerden biri olduğunu belirterek, gümüşün zararlı mikroorganizmalar üzerindeki öldürücü etkisinin çok eski çağlardan beri bilindiğini kaydetti.

Toz halinde doğal volkanik yapılar olan zeolitlerin içlerinde silisyum ve alüminyum oksitlerin bulunduğunu anlatan Hasırcı, Türkiye'de bol miktarda zeolit rezervi yer aldığını söyledi. Hasırcı, "Zeolitlerin nano boyutlardaki özel gözenek yapılarına tutunmuş bazı iyonları gümüş ile değiştirmek mümkündür. Böylece toz halindeki zeolite mikrop öldürücü (antibakteriyel) özellik kazandırılır" dedi.

Çalışmalarının sonucunda elde ettikleri malzemelerin, elyaf haline getirilerek iplik olarak üretilmesi ile dokumalarda ve özellikle de çoraplarda kullanılabileceğini aktaran Hasırcı, "Bu tür bir uygulama ile mikrop tutmayan çoraplar, elbiseler yapılabilir. Dolayısıyla endüstride çok fazla kullanım alanı bulunabilir" diye konuştu.

Dünyada antibakteriyel kompozit yapımı konusunda değişik çalışmalar bulunduğuna işaret eden Hasırcı, "Ancak, bizim bulduğumuz yöntem, dünyada ilk kez yapıldı ve uluslararası patent başvurusu yapmayı düşünüyoruz" dedi.

En Çok Aranan Haberler