Yapımına 1860’lı yıllarda başlanan ve III. Napolyon’un da destek verdiği Kendirli Kilisesi, Gazi Kültür Merkezi olarak hizmet vermeye başladı.
İstiklal Harbi’nden önce Gaziantep’te bir kilise olarak yapılan ve daha sonra sinema ile öğretmen evi olarak kullanılan bina, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin kültür merkezi amaçlı yaptığı düzenlemelerin ardından “Gazi Kültür Merkezi” olarak hizmete girdi. Atatürk’ün animatik robotunu yaptırıp, Atatürk’ün Antep’e geldiğinde vatandaşlara seslendiği balkondan O’nun sesi ile canlandırma yapan belediye, şimdi bu binayı Antep Savunması’nın kahramanlarına tahsis etti. Kendirli Gazi Kültür Merkezi olarak hizmet veren binada, Atatürk’ün yanı sıra Gaziantep savunmasının unutulmaz kahramanları olan Şahinbey, Özdemirbey, Karayılan gibi birçok halk kahramanlarının da tanıtımı yapılıyor. Kendirli Gazi Kültür Merkezi ve tarihçesi ile ilgili bilgiler veren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, “Burası aslında bir tarihi bina, eski bir Kilise. Yapımı 1860’lı yıllara dayanıyor. Hatta şöyle söylenir; III. Napolyon buranın yapımı için maddi destek göndermiş.” dedi.
Burasının daha sonra sinema ve öğretmen evi olarak kullanıldığını, öğretmen evi olarak kullanıldığı zamanlarda binaya bazı müdahaleler yapıldığını belirten Güzelbey, “İçeriye girdiğiniz zaman göreceksiniz üzerine 1970’li yıllarda bir betonarme atılmış. Binanın aslında tarihi özelliği bozulmuş. Hedefimiz arkadaki binanın da tekrar kültür merkezi olarak buraya katılması. Bizim yaşımızdaki kuşak iyi hatırlar, burası öğretmen evi, halk evi olarak kullanılan Gaziantep’in halka açık tek alanıydı. Bu açıdan buranın nostaljik bir önemi de var.” diye konuştu.
Binanın aslını bozmadan tefrişat amaçlı düzenlemenin ardından tarihi yapıyı Kültür Merkezi olarak kentin kültür yaşamına kavuşturduklarını işaret eden Güzelbey, “Biz binanın hiçbir şekilde restorasyon işine girmeden, burasını Gaziantep halkına bir kültür merkezi olarak kazandırmak için harekete geçtik. Burada Türkiye’de ilk defa yapılan 3D tekniğiyle, Antep savunmasının kahramanlarını, Antep savaşının anlatıldığı kısa bir canlandırmayı ve yine Türkiye’de ilk defa Atatürk animatik robotunu görme imkânı sahip olacağız” şeklinde konuştu.
Bu projeyi bir ABD gezisinde Başkanlar Müzesi’nde gördüğünü ve kendisinin de Atatürk için böyle bir müze yapmayı istediğini vurgulayan Güzelbey, “Bu müzede eski ABD başkanlarının birer animatik robotları var ve tek tek müzeye girenlere kendilerini anlatıyorlar. Biz de Atatürk için böyle bir şey yapalım diye düşündük. Sonra bir fuarda bu robotları yapan firma ile görüştük ve bir takım badirelerden sonra yaptırmayı kabul ettirdik. Sonuçta böyle bir animatik bir robot ve müze ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz