YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Narenciye sektörünün sorunları Adana'da masaya yatırıldı

Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, narenciye ihracatında üreticinin ayrı ihracatçının...

Narenciye sektörünün sorunları Adana'da masaya yatırıldı

Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, narenciye ihracatında üreticinin ayrı ihracatçının ayrı hareket etmemesi gerektiğini belirterek, Türkiye’nin üretiminin üçte birini değil en az yarısını ihraç etmesi gerektiğini söyledi.
2011-2012 narenciye sezonu değerlendirme ve ortak akıl toplantısı Adana Hilton Otelinde gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Kavak, Türkiye’nin 2010 yılında 3.5 ton narenciye ürettiğini bunun 1 milyon 200 bin tonunu ihraç ettiğini hatırlattı. Bu rakamların çok daha yukarılara taşına bileceğini aktaran Kavak, dış pazara ulaşılmasında anahtar rol oynayan gıda güvenliği, ürün çeşitliliği ve kalite konularının üzeride hassasiyetle durulması ve bu yöndeki çabaların yoğunlaştırılması durumunda ihracat artışının da kaçınılmaz olacağını vurguladı.
İhracatçı ile üretici arasında kopukluk olduğunu bununda ihracatı engellediğini dile getiren Kavak, “Üretici ve ihracatçılar birbirlerinden bağımsız olarak örgütlendiğinde pazarın beklentilerini karşılamaktan uzaklaşılıyor. Üreticilerin pazara entegre olacak şekilde bütünsel bir yaklaşım getirsek üretimden ihracata giden yolda sektördeki katma değeri de artıracağımıza hiç şüphe yok” dedi. Dünyada yılda 124 milyon ton narenciye üretiminin yapıldığını hatırlatan Kavak bu alanda Türkiye’nin ancak 9 sırada yer aldığını kaydetti.

"EN TEMİZ ÜRÜNLER TÜRKİYE'DEN GİDİYOR"
Uluslar arası rekabetti Türkiye’nin hak ettiği konumda olmadığına dikkat çeken Kavak, “O konuma ulaşmamız için de çeşit yelpazesini genişletmesi üretimin belli bir zaman dilimine hapsolmaması ve çok geniş bir takvimde ürün sunabilme avantajını yakalaması gerekiyor. Narenciye ürünlerinin tropikal kuşakta yer alan tüm bölgelerinde yüzlerce çeşidi var toprak tohum cinsi ve ısı değiştikçe sulama imkanlarına göre ürün de değişebiliyor. Ayrıca gelişen teknolojiyle birlikte tarım ürünlerinin genetik yapılarına müdahalelerde bulunuluyor ve böylece insanlara sayısız ürün çeşidi sunuluyor. Biz de gerçekleştireceğimiz projelerle ürün çeşidimizi geliştirerek üretim takvimimizi daha geniş zamana yaymalıyız” diye konuştu.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlar ise, narenciye üreticilerinin ve ihracatçılarının birlerine muhtaç olduğunu ifade ederek, Çukurova çiftçisinin en kaliteyi ürünü, sorunsuz zamanında iyi tarım şartlarına uygun üretme gayretinde olduğunu aktardı. Çiftçilerin ürünlerinin ancak ihracatçıların ellerinde gerçek değerini bulduğunu dile getiren Homurlar, “Bu sene Rusya’nın ithal ettiği meyve sebzelerde en temiz ürünlerin Türkiye’den gidenlerin olduğunu Rus yetkililer bize iletti. Bu bizim için sevindirici bir gelişmedir.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Turunçgil Çeşit Geliştirme Projelerinin protokolü imzalandı. Daha sonra katılımcılar narenciye ihracatı ile ilgili yaşanan sorunların aşılması yönündeki fikirlerini paylaştı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler