MERSİN (İHA) - Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, narenciye ihracatında mevsimsel sıkıntı sebebiyle geçen yıla oranla yüzde 40 oranında bir düşüş yaşandığını söyledi.
Narenciyenin soğuk iklimde tüketildiğini hatırlatan Kavak, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin ihracatı geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 40 düşürdüğünü, ancak mevsim normallerine dönülmesiyle birlikte sorunların ortadan kalkacağına inandığını kaydetti. Geçen yıl Rusya'ya yapılan ihracatta ilaç kalıntısına rastlanmasıyla gündeme gelen laboratuar sıkıntısının bu yıl yaşanmayacağını da anlatan Ali Kavak, "Geçen yıl yığılmalar olduğu için Mersin İl Kontrol Laboratuarı'nın kapasitesi yeterli gelmiyordu. Tarım Bakanlığı'nda yapılan görüşmeler sonunda Ankara ve Samsun laboratuarları da devreye girdiği gibi çok yakın bir tarihte Hatay Laboratuarı'nı da faaliyete başlatarak Mersin'in yükünü büyük ölçüde azaltacağız" dedi.
Üreticinin de geçen yıla göre daha bilinçli olduğunu ve ilaç kullanımına dikkat ettiğini vurgulayan Ali Kavak, genel anlamda ihracata olumlu koşullarda başlandığını, tek sorunun hava şartları olduğunu ve bu sorunun da aşılacağına inandığını ifade etti. Mevsimsel değişimin yanı sıra narenciye ihracatının azalmasının sebeplerini Arjantin limonunun halen piyasada bulunmasıyla da açıklayan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, "Arjantin limonunun halen piyasada olması rekabet şansını azaltıyor" dedi. Yurt dışından talep olmasına karşın, Türkiye'de ürün maliyeti çok yüksek olduğu için hem kaliteli hem de daha uygun fiyatlı Arjantin limonlarıyla rekabet edilemediğini anlatan Kavak, bu limon türünün bitmesiyle piyasanın yeniden hareketlenmesini beklediklerini kaydetti.