Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Dünya'dan 3,8 milyar ışık yılı mesafedeki bir galakside, daha önce benzeri görülmemiş güçte bir gama ışını patlaması görüntüledi.
NASA'nın Swift uydusunun 28 Mart'ta Ejderha takımyıldızında tespit ettiği gama ışını patlaması, Hubble Uzay Teleskopu ve Chandra X-ray gözlemevi tarafından da günlerdir izlenebiliyor. Benzer patlamalar, bugüne kadar en fazla 2 saat gözlemlenebiliyordu.
NASA'ya bağlı Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nin verilerine göre, GRB 110328A adı verilen patlamanın kaynağından yüksek enerjili radyasyon çıkışı zayıflayarak sürüyor. Patlamanın, süper kütleli bir karadeliğe çok yaklaşarak parçalanan bir yıldızdan kaynaklandığı düşünülüyor. Hubble Uzay Teleskopu, galaksinin merkezinin ilerleyen günlerde giderek parlaklaşıp parlaklaşmadığını izleyecek. NASA'nın bildirisiyle yeryüzündeki onlarca gözlemevinin de GRB 110328A'yı takip etmeye başladığı öğrenildi.
ABD'nin Baltimore kentindeki Uzay Teleskop Bilim Enstitüsü'nden Andrew Frucher, daha önce kendi galaksimizde de benzer gama ışını patlamalarını keşfettiklerini belirterek, "Ancak bunlar şu an belirlediğimizden binlerce milyon kez daha zayıf güçte. Ejderha takımyıldızındaki gerçekten olağanüstü ve sıradışı" dedi. Goddard Uzay Uçuş Merkezi'ndeki astronomlar da, önümüzdeki günlerde Hubble'dan gelecek veriler ışığında patlamanın gizemini çözebileceklerini kaydetti.
Bilim adamları, gezegenimize yakın bir yerde meydana gelebilecek bir gama ışını patlamasının, Dünya'da kitlesel yok olmaya sebep olabileceğini ve yaşama ciddi anlamda zarar verebileceğini belirtiyor.