ANKARA (AA)- Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinde (NASA) görevli bilim adamları, Mars yörüngesindeki uzay aracının güçlü kameralarıyla, Kızıl Gezegen'e insanlı uçuşa destek için, yeterince su olup olmadığını araştırdıklarını bildirdiler.
NASA bilim adamları, yörüngedeki Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) uzay aracının, güçlü kameralarının yaptıkları ayrıntılı deneme çekimleri sırasında, yaşam olanağının bulunabileceği zengin killi topraklar ve kutuplarda 100 bin yıl önce meydana gelen iklim değişiklerine işaret eden buz ve toz tabakalarını gösteren fotoğraflar çektiklerini belirttiler.
NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'ndan Scott Murchie, "Yeni bir Mars görüyoruz. Elde ettiğimiz bilgiler, Dünya üzerinde bir yolcu uçağıyla uçarken görülebileceklerle hatta bundan daha iyisiyle karşılaştırabiliriz" dedi.
Ağustos 2005'te fırlatıldıktan sonra geçen ay düşük yörünge irtifasına inen ve amacı mümkün olduğunca yüzeye yaklaşmak olan Mars Reconnaissance Orbiter, Mars'ın atmosferindeki hava akımlarını, bir fren gibi kullanacak.
Kameraları şimdiye dek üretilmiş en gelişmiş gözlem cihazları olan aracın, atmosferdeki hava akımlarını doğal bir fren gibi kullanma yönteminin, son derece riskli olduğu belirtiliyor. Araç, atmosferde fazla derine inerse, sürtünme nedeniyle kısa zamanda alev alıp yüzeye düşebilir.
Halen Mars'ın yörüngesinde dönen üç adet uzay aracı bulunuyor. Bunlar, NASA'nın Mars Global Surveyor ve Mars Odyssey, Avrupa Uzay Dairesinin Mars Express uzay araçları.