YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

NASA Teknolojisi Ile Otomobil Yedek Parçaları Plastik Oluyor

Bursa’da otomotiv yan sanayisine üretim yapan B-Plas isimli firma, NASA’da kullanılan iyonlu elektromanyetik kaplama sistemini...

NASA Teknolojisi Ile Otomobil Yedek Parçaları Plastik Oluyor

Bursa’da otomotiv yan sanayisine üretim yapan B-Plas isimli firma, NASA’da kullanılan iyonlu elektromanyetik kaplama sistemini Türkiye’de ilk defa plastikte kullandı. Kaporta, iç donanım, kapı gibi otomotiv yedek parçalarını plastikten ürettiklerini söyleyen B-Plas CEO’su Mehmet Celal Gökçen, yeni kurulan tesiste iyon transferi yaptıklarını kaydetti. Gökçen, “Bu teknoloji bir tek NASA’da kullanıldı. Bizde Türkiye’de plastik kaplamada kullanıyoruz. Patente giden güneş enerjisinin kullanıldığı TÜBİTAK projelerimiz var.” dedi.

Firma, 26. kuruluş yılında fabrikada açılan stantlarda yeni üretimlerini sergiledi. Plastiği granür otomotiv yedek parçasına dönüştüren B-Plas, Tofaş, Renault gibi firmalarla işbirliği yapıyor. Boya ve krom kaplama olarak 54 farklı maddeyi kaplayabildiklerini dile getiren Mehmet Celal Gökçen, Ar-Ge ve patent çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. Gökçen, elektrik ile çalışan araçlara da alternatifler üretmek için projeler geliştirdiklerini ifade etti.

“PLASTİK ÇÖZÜMLERİNİ ARABALARDA KULLANIYORUZ”

Üç tekerlekli ‘Tilter’ adlı aracın ilk denemeleri olduğunu vurgulayan Gökçen, şu bilgileri verdi: “Tilter bizim bir denememizd. Biz tabi ki araç üreticisi değiliz. Ama plastikleri kullanmak istedik. Tek tip bir plastiği kullanıp onun geri dönüşümünü kolaylaştırmak istedik. Bu konuda çalıştık. Proje yürür hale geldi. Bunun dışında da plastik çözümlerini arabalara sunmak istiyoruz. Arabaların hafifletilmesini adına bunu yapmayı umuyoruz. Başka yapılacak araçlar, yerli araba olsun diğerlerinde de kendi konumuzda tümünün içinde olmaya çalışıyoruz ve yenilikleri getirmeye çalışıyoruz.”

Elektrikli araçlar konusunda da alternatif çözümler üzerinde çalıştıklarını ifade eden Gökçen, şöyle konuştu: “Şarj süreleri farklı hızlı şarj ya da yavaş şarj var, 220 voltta veya 380 voltta şarj var. Bu süreler 1,5 saat ile 6 saat arasında. Aküler kaç kere şarj ediliyor hepimiz cep telefonlarımızdan biliyoruz. Bugün ki ilk dönem aküleri bin kere şarj olabiliyor, yeni çıkanlar 3 bin kere şarj olabiliyor. Dolayısıyla akü bir maliyet, 3 bin kere şarj olduğunda onu çıkarmak gerekiyor. Elektrikli arabalarda elektriğin nereden geldiği de önemlidir. Elektrikte karbon izi az olan sunuculardan geliyorsa, rüzgar enerjisi gibi, o zaman çok çevreci bir çözüm.”

“NASA TEKNOLOJİSİNİ PLASTİK KAPLAMADA KULLANIYORUZ”

Türkiye’de ilk kez vakum ve elektro manyetik kaplama sistemlerinin bir arada bulunduğu dev bir tesis yaptıkların ifade eden Gökçen, “Vakumlu tesisimizde klasik kimyasal banyosu bulunuyor. Ama arıtma sistemi her bir parçası son teknoloji. Burada krom 6, krom 3 kaplaması yapabiliyoruz. Elektromanyetik kaplama tesisinde ile iyon transferi yapabiliyoruz. Bu teknoloji bir tek NASA’da kullanıldı. Bizde Türkiye’de plastik kaplamada kullanıyoruz. Patente giden güneş enerjisinin kullanıldığı TÜBİTAK projelerimiz var. Çok yönlü ve çeşitli malzemeyi birbirine karıştırıp kaplayabileceğimiz bir tesis. Burada otomotive de bazı ürünler sunabiliyoruz.” diye konuştu.

NASA Teknolojisi Ile Otomobil Yedek Parçaları Plastik Oluyor

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler