HABER

NASA'dan ilginç görüntü

Dünyanın birçok bölgesinde yaşanan ve günlük hayatı felç edip bazen ölümlere bile neden olan fırtınalar, Satürn'dekiyle karşılaştırıldığında pek önemsiz kalıyor gibi!

NASA'dan ilginç görüntü

NASA'nın Cassini uzay aracı, Satürn'ün kuzey yarımküresinde etkili olan fırtınayı görüntüledi. Büyük beyaz fırtınanın merkezinin büyüklüğünün Dünya'nın yarısı kadar olduğu belirtiliyor. Ana noktadan itibaren tüm sistem genişliği 5 bin 794 kilometre olarak ölçülürken, sağa doru uzanan kuyruk bölümünün 57 bin kilometre uzunluğunda olduğu ifade ediliyor.

Cassini tarafından noel arifesinde çekilen işlenmemiş görüntü 27 Aralık'ta Dünya'ya ulaştı. Fotoğraf, yeşil bir filtre kullanılarak yaklaşık 1,6 milyon kilometre mesafeden çekildi ve gezegenin kuşaklarının gölgelerini de gösteriyor.

Bilim insanları, fırtınanın beyaz görünmesinin nedenini amonyak buz kristallerinden oluşmuş olmasına bağlıyor. Satürn'ün atmosferinin alt tabakasından yükselen sıcak gaz, daha yüksekteki eski amonyak buzun kalın üst kabuğundan geçiyor. Gaz, atmosferin üst kısmında genişlerken, taze amonyak kristalleri soğuyan buhar üzerinde yoğunlaşarak Dünya'dan görülebilen bu beyaz bölgeyi oluşturuyor.

En Çok Aranan Haberler