Türkçe, kökeni derin ve zengin bir dil olarak kendini gösterir. Bu dil, tarih boyunca birçok farklı ek ve yapı ile çeşitlenmiş, her dönemde yeniliklere kapı aralamıştır. Bu geniş kelime yelpazesi, bir kelimenin farklı anlamlar kazanmasını sağlayarak zengin bir ifade gücü sunar. Ancak, kelime dağarcığının bu denli genişlemesi, beraberinde yazım ve telaffuz hatalarını da getirebilir.
Dilimizde kelimelerin anlam derinliği, aynı sözcüğün farklı cümlelerde değişik anlamlar taşımasına olanak tanır. Bu durum, yazım ve telaffuz hatalarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Her kelimenin doğru yazımı ve doğru telaffuzu, dilin doğru ve etkili bir şekilde kullanılabilmesi için önemlidir.
Türkçede, sadece birleşik kelimeler ve fiiller değil, aynı zamanda bazı ek ve bağlaçlarla kullanılan kelimeler de sıklıkla yazım hatalarına neden olabilir. Özellikle "-da" ve "-de" eklerinin doğru kullanımı, yazımda önemli değişiklikler yaratır. Bu bağlamda, Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kuralları dikkate alındığında, "-da" bağlaç olarak kullanıldığında ayrı, ek olarak kullanıldığında ise birleşik yazılır.
Bu tür yazım kuralları, "nasıl da" gibi ifadelerde kafa karışıklığına yol açabilir. "Nasıl da" ifadesi, halk arasında sıklıkla cümle içinde kullanılırken, doğru yazımı konusunda çeşitli sorular ortaya çıkabilir. Bu noktada nasıl da ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır sorusunun yanıtı aranır. TDK’ye göre, bu ifadedeki "da" bağlaç olarak kullanıldığında ayrı yazılmalıdır. Dolayısıyla nasıl da yazımı “nasıl da” biçiminde olmalıdır.
Türk dilinde, kelimeler doğru bir şekilde ifade edildiğinde bir anlam oluştururlar. Dolayısıyla dil bilgisi kurallarına uymak son derece önemlidir. Dil bilgisi kuralları oldukça çeşitlidir, bunlar içerisinde ayrı ve bitişik yazılması gereken ekler ve bağlaçlar bulunur. Bu kapsamda araştırılan nasıl da TDK sayfalarında “nasıl da” biçiminde yazılmalıdır. Nasıl da doğru ve hatalı kullanım biçimleri aşağıdaki gibidir: