KADIN

Nasıl Masal Okunur?

Çocuğunuza ne zaman ve nasıl masal okumalısınız?

Nasıl Masal Okunur?

Çocukların belli yaşlarda karanlık, canavar, hayalet gibi soyut kavram ve kahramanlardan olumsuz etkilenebileceğini unutmayın. Bu sebeple kitap seçimine mümkün olduğunca dikkat etmekte fayda var. Kitabı seçtiniz! Peki, ne zaman ve nasıl okumalısınız?

* Çocuğunuza okuyacağınız masalları seçerken bilişsel ve duygusal gelişim basamaklarını göz önünde bulundurmayı unutmamak gerekiyor.

* Masalı gün içinde keyif alacağınız zamanda ya da yatmadan önce okuyun. Masal okurken kullanacağınız ses tonu, ifade, mimik, jest ve tavırlara dikkat edin.

* Kitaptaki resimler üzerine konuşun ama ilk önce çocuğunuzun fikrini alın.

* Sabırla okuyun. 10 kere bile aynı kitabı okumanızı isterse, üşenmeden okumaya devam edin.

* Masalı her gün okumayı alışkanlık haline getirin.

* Bütün enerjinizle orada olun. Çocuklar sizin masalı sıkılarak anlattığınızı anında fark ederler. Çocuğunuz uyumak üzereyse yumuşak, hareketliyse canlı bir ses tonu kullanın. Kelimeleri ne çok yayın ne de çok hızlı okuyun. Çocuğunuzun algılama düzeyini kontrol edin.

* Masal anlatırken, “Sence bir sonraki sayfada ne olacak?”, “Bu masalın sonu nasıl olabilirdi?” gibi sorularla çocuğunuzun bilişsel becerilerinin ve problem çözme yetisinin gelişmesine katkıda bulunmaya gayret edin.

* Masalı okuduktan sonra, çocuğunuzun masalın bir resmini yapmasını isteyerek masalı onun gözünden görebilirsiniz.

* Sadece resimlerine bakarak masalı onun anlatmasını istemek de gelişimini destekleyecek bir etkinlik olabilir.

* Anlatıcıya düşen en önemli görev, masalı sabırla okumak ya da anlatmaktır.


* Mimiklerinizi canlı tutun. Bir tiyatro sanatçısı gibi davranmanız gerekmiyor elbette; ama en azından el-kol hareketleriyle canlılık kazandırabilirsiniz.

* Masal okumayı, kapıyı açmak, yemeğin altını kapatmak gibi zorunluluklar için kestiğinizde ve sayfayı çevirirken çocuğunuzu “Ay! Bakalım neler olmuş?” şeklinde cümleler kurarak meraklandırın.

* Masalı çocuğunuz oyun oynamaktan yorulduğu zamanlarda okumak daha iyi sonuç verebilir.

* Çocuğunuzun okuduğunuz masal üzerinde düşünmesini sağlayın. Sorularınıza cevap verirken ne demek istediğini tam olarak anlatamıyorsa bile sakın, “Ne dediğini hiç anlamadım” gibi bir cümle kurmayın.

Başınızla onu onaylayın ve masalın ana fikrini anlatın.

* Çocuğunuzun bir kitabı okumasını istiyorsanız, asla emretmeyin. “Söyle bir kitap okudum. Çok güzeldi. Senin de okumanı isterdim.” deyip kitabı çocuğunuzun odasına bırakın ve çıkın. Emin olun ki çocuğunuz o kitabı okuyacaktır.

* Kitap okuma saatlerini kendiniz için de bir zevk haline getirin. Yerlere minderler koyun, meyve tabaklan hazırlayın ve çocuklarla aynı hizada oturmaya dikkat edin.

* Masal kahramanını tarif ederken “Aynı senin gibi” ya da “Teyzene çok benziyor” gibi cümleler kullanırsanız çocuğunuzun hayal gücünü sınırlamış olursunuz.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler