Yıllardır kültürel ve bilimsel açıdan hazırladığı dergi ve belgesellerle insanlığa pekçok şey gösterip, öğreten National Geographic’in dünyamız hakkında açıkladığı ilginç gerçekler.
National Geographic’in dünyayla paylaştığı gerçekler
Sahra ormanı!
Sadece altı bin yıl önce Sahra çölü aslında yemyeşil bir ormanmış. Ağaçlar ve çimenlerle kaplı bir arazinin çöle dönüşmesini ise bilim insanları küresel iklim değişikliğine bağlıyorlar. Yapılan çalışmalara göre bu değişiklik yaklaşık 23 bin yılda bir meydana geliyormuş!
Ücretsiz olan GPS’in iki milyon dolarlık maliyeti
Küresel bir sistem olan GSP, dünya çapında 24 uydunun yardımıyla çalışır. Günlük maliyeti 2 milyon dolar olan bu sistemi korumak ve çalıştırmak için ABD hükümeti yılda 750 milyon dolar harcar. ABD hükümeti konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu sistemi sadece insanlık için kullandıklarını ve kişisel olarak hiçbir kar etmediklerini söylemişlerdi.
Evcil hayvanların düşmanı: Avokado
Her ne kadar tuhaf görünse de, Avokado insanlar hariç neredeyse diğer tüm canlılar için bir zehirdir. Özellikle kedi, köpek, keş ve tavşan gibi evcil hayvanlar için çok zehirli olan Avokado’nun sadece posası bir inek veya atı öldürebilecek kuvvettedir.
İklim değişikliği ve penguenler
Bu küçük ve sevimli penguenler Antartika’daki bitkiler için 17 milyondan fazla zengin besin üretmişlerdir. Antartika’nın ekosistemini değiştirebilecek güçte olan penguenler, son beş bin yılda donmuş toprağın korunmasına yardımcı olmuşlar ve Antartika’daki hayvanların hayatta kalmasına destek olmuşlardır.
Renksiz gökkuşağı
“Çapraz deniz” olayı gibi çok nadir durumlarda ortaya çıkan şeffaf gökkuşağı, bildiğimiz renkli gökkuşağı gibi değildir. Bu sislerin arasından ortaya çıkan nadir fenomen, ayın çok parlak olduğu gecelerde görülebilir. Tabii doğru açıyı da yakalamalısınız.