PARİS(ANKA) – Fransa'nın, NATO ile AB arasındaki işbirliğinin geliştirilmesini öngören dört öneri yaparak NATO'ya tam dönüş yapma iradesini somutlaştırdığı bildirildi. Le Monde, gazetesi, bu önerilerle Fransa'nın geleneksel tutumundan ayrıldığını belirtirken "Bunun Fransa'nın, Türkiye gibi hayır diyenler tarafını terk ettiğinin yansımasıdır", "Bugün NATO-AB yakınlaşmasını bloke eden ülke, Fransa'dan çok Türkiye" görüşlerine yer verdi.
Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Fransa'nın NATO askeri kanadına dönüş yapması yönündeki yaklaşımı doğrultusunda Paris'in "şeffaflığı ve ittifak ile AB arasındaki işbirliğini güçlendirmek amacıyla" 3 Ekim'de NATO'ya dört öneride bulunduğu belirtildi.
Le Monde gazetesine göre, 12 Ekim'de AB'nin Siyasi ve Güvenlik Komitesi'ne (COPS) sunulacak olan öneriler arasında AB Dönem Başkanlığının program ve bilançolarının sistematik olarak Kuzey Atlantik Konseyi ve NATO'nun çeşitli komitelerine sunulması önerisi de bulunuyor.
Fransa, ayrıca ortak eylem alanlarının belirlenmesi amacıyla NATO Genel Sekreteri ile AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi düzeyinde sık sık ziyaretler yapılmasını, Avrupa Savunma Ajansı ile NATO'nun silah programlarından sorumlu komitesi arasında çalışma temaslarının artırılması, kriz durumları için bilgi değişimi prosedürünün oluşturulmasını önerdi.
Le Monde, söz konusu önerilerin teknik olmakla birlikte siyasi anlam taşıdığı yorumunu yaparken bu önerilerin NATO ile AB arasındaki işbirliğini frenleyen Fransa'nın geleneksel tutumundan ayrıldığını kaydetti. Fransa'nın NATO askeri kanadına dönüşünü ittifakın Avrupa'nın ağırlığını dikkate alması kaydıyla öngördüğünü yazan gazete, Fransa'nın önerilerinin NATO'da Paris'in iyi niyetini kanıtlamaya yönelik "güven önlemleri" olarak algılandığı değerlendirmesini yaptı.
Üst düzey bir NATO yetkilisi de, "Bunun Fransa'nın, Türkiye gibi hayır diyenler tarafını terk ettiğinin yansımasıdır" görüşünü aktaran gazete de, Fransa'nın şimdiye kadar NATO-AB işbirliğine koyduğu engelleri anımsatıktan sonra "Oysa bugün NATO-AB yakınlaşmasını bloke eden ülke, Fransa'dan çok Türkiye. Kıbrıs (Rum) hükümetinin tanınması aleyhinde olan Ankara, iki örgüt arasındaki buluşmalara ve güvenlik bilgilerinin paylaşılmasına karşı çıkıyor" diye yazdı. (ANKA)