HABER

NATO ile Rusya arasında "İtalyan askeri" gerilimi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in 2018 yılında Rusya'nın doğusunda yer alan Avrupa sınırına, İtalyan askerlerinin de konuşlandırılacağını açıklaması, Rusya'nın tepkisine neden oldu.

NATO ile Rusya arasında "İtalyan askeri" gerilimi

İtalyan gazetesi La Stampa'ya röportaj veren Jens Stoltenberg, NATO'nun Baltık ülkeleri (Litvanya, Letonya, Estonya) ve Polonya'ya konuşlandırılacak 4 tabur askeri birlik arasında İtalyanların da olacağını belirtti. Soltenberg, Rusya ile diyalog kapısının daima açık olacağını ancak; caydırıcı nitelikte güçlü bir savunmanın gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Rusya ile soğuk savaşta olmadıklarını ifade eden Stoltenberg "Ancak yıllardır yürüttüğümüz çalışmalarımızda bir ortaklığımız da olmadı" dedi. Stoltenberg, Rusya'nın herhangi bir şekilde izole edilemeyeceğini, bunun denenmesinin bile yanlış olduğunu ekleyerek "Yine de misyonumuzun tüm müttefikleri korumak olduğunu açıkça göstermeliyiz" şeklinde konuştu.

"KARAR VARŞOVA'DA ALINDI"

Bunun üzerine açıklamada bulunan İtalya Savunma Bakanı Roberta Pinotti de NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in sözlerini yineledi. Pionotti, İtalyan askerlerinin Letonya'ya gönderilmesi kararının, Temmuz ayında Varşova'da yapılan NATO Devlet ve Hükumet Başkanları Zirvesi'nde alındığını söyledi.

"140 ASKER GÖNDERİLECEK"

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Roma'daki NATO Savunma Koleji'nde Jens Stoltenberg ile düzenledikleri ortak basın toplantasında, Letonya'ya gönderilecek asker sayısının 140 olduğunu, bu askerlerin Kanda öncülüğünde hareket edeceğini söyledi. Ayrıca Gentiloni, bu kararın ne Suriye'de yükselen tansiynonla, ne de Rusya ile diyalogların kesilmesiyle ilgili olduğunu söyleyerek, "Bu, ittifakın sınırlarını güvenceye almak ile ilgilidir" dedir.

"NATO'NUN POLİTİKASI YIKICI"

İtalyan haber ajansı ANSA'ya açıklamada bulunan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova ise NATO'nun izlediği politikanın “yıkıcı’’ olduğunu ifade etti ve “İttifak, derin ve sağlam komşuluk ilişkileri yerine, Avrupa'da yeni bölünme hatları inşa etmeye kararlıö diye tepki gösterdi" dedi. NATO'nun ortak sorunları halletmek ve tehditlerle mücadele etmek yerine, insanları birbirlerinden uzaklaştırdığını söyleyen Zakhorova, İtalyan askerlerinin Letonya'ya gönderilme kararının, Rusya-İtalya ilişkileri için negatif bir etki yaratıp yaratmayacağına ilişkin bir soruya ise, “Buna cevap vermesi gereken Roma hükümetidir’’ dedi.

"DRAMATİK BİR SAVAŞIN PARÇASI OLUYORUZ"

NATO'nun bu kararına, İtalyan ana muhalef partisi Beş Yıldız Hareketi'nden de tepki geldi.

Partinin lideri Beppe Grillo, Twitter'da yaptığı paylaşımlarında "Ben barış istiyorum" etiketini kullanarak, İtalyan askerlerinin Letonya'ya gönderilmesinin kabul edilemeyeceğini belirtti.

Halka danışılmadan yapılan bu eylemin ulusal çıkarlara aykırı ve ölümcül olduğunu savunan Grillo, “İtalya bundan bir şey kazanmayacak. Aksine çok fazla kaybedecek’’ ifadelerini kullanarak, ülkesinin dramatik bir savaşın parçası olmaya sürüklendiğini söyledi ve bu stratejinin İtalya'yı 30 yıl geriye götüreceğini ve Rusya ile aralarında duvar öreceğini ifade etti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler