Amerikan haber ajansı AP’nin haberine göre, NATO sözcüsü Carmen Romero, İsrail’den kendilerine bu yönde bir teklif geldiğini ve teklifi “NATO prosedür ve operasyon gerekliliklerine göre değerlendirdiklerini” açıkladı.
Akdeniz’in güvenliği amacıyla 2004’te başlatılan ‘Etkin Çaba Operasyonu’na (Active Endeavor) İsrail’in katılımı Türkiye tarafından engellendi. Ancak NATO’nun İsrail ile işbirliğine ‘sıcak’ baktığı ve bu ülkeyle hafta içinde ‘işbirliği anlaşması’ imzalamasının beklendiği ortaya çıktı.
İsrail, 2008’de Napoli merkezli yapılan tatbikata bir donanma yetkilisi yollamış, 2009’da ise Savunma Bakanı Ehud Barak tarafından resmi olarak NATO’ya bir gemisiyle katkıda bulunma teklifi sunulmuştu. Bir yıl sonra ise İsrail ile NATO arasında gemilerin katılımı için bir anlaşma imzalanmıştı. Ancak Türkiye bu katılıma şimdilik engel oluyor.
Türkiye’nin itirazlarına rağmen, NATO’nun üst düzey ilişkiler kurmak için İsrail ile işbirliği anlaşması imzalaması bekleniyor. Bu yeni anlaşmayla İsrail’in en üst düzeyde NATO toplantılarına katılabileceği belirtiliyor. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in hafta içi Türkiye’ye yapacağı ziyaretin de en ‘önemli’ konusunu NATO-İsrail işbirliği anlaşmasının oluşturması bekleniyor. NATO Sözcüsü Carmen Romero, İsrail’in teklifinin “NATO süreçleri ve operasyon gereklilikleri” doğrultusunda değerlendirildiğini, NATO’nun İsrail dahil bölgedeki tüm “ortak ülkelerle” işbirliğini güçlendirmeye hazır olduğunu ifade etti.