Ankara, terörle bağlantılı olduğundan şüphelenilen yüzlerce Alman şirketi hakkında soruşturma yapılması yolunda Almanya'ya ilettiği istekten vazgeçtiğini dün açıkladı. Almanya, geçen yıl yaşanan başarısız darbe girişiminden sonra Türkiye'de süren tutuklamalar ve görevden almalar gibi, son haftalarda biri Alman vatandaşı altı insan hakları aktivistinin İstanbul'da gözaltına alınmasından rahatsız.
NATO sözcüsü Piers Cazalet dün yaptığı açıklamada, "Genel Sekreter parlamenterlerin Konya'daki üssü NATO kapsamında ziyaret etmeleri için bir düzenleme yapmayı önerdi. Konya hava üssü, Türkiye ve ISIS (İslam Devleti) karşıtı koalisyonun desteklenmesi için yapılan NATO operasyonları bakımından hayati önemdedir" dedi.
Türkiye'nin parlamenter ziyaretine izin vermemesi üzerine Almanya, İncirlik üssündeki askerlerini ve uçaklarını Ürdün'deki bir üsse taşımıştı.
Suriye ve Irak'ta İslam Devleti örgütüne karşı sürdürülen mücadeleyi aksatacak yeni bir konuşlanma değişikliği ihtimalinden kaygılanan NATO'nun, iki üyesi arasındaki anlaşmazlıkta devreye girmeye karar verdiği bildiriliyor.