HABER

Nauru, Palau, Mikronezya nerede? Google'da en çok bu ülkeler aranıyor!

ABD’nin ‘Kudüs’ kararına karşı Türkiye ve Yemen öncülüğünde hazırlanan tasarı, BM Genel Kurulu’nda 128 lehte oyla kabul edildi. ABD ve İsrail'in başını çektiği 9 ülke ret oyu verdi. 35 ülke ise çekimser kaldı. ABD ve İsrail'in yanı sıra Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Togo ve Palau tasarıya karşı oy kullandı.

Nauru, Palau, Mikronezya nerede? Google'da en çok bu ülkeler aranıyor!

Avustralya, Antigua-Barbuda, Arjantin, Bahama Adaları, Benin, Butan, Bosna Hersek, Kanada, Hırvatistan, Çekya, Dominikler, Ekvator Ginesi, Fiji, Haiti, Jamaika, Letonya, Lesoto, Kamerun, Kolombiya, Kiribati, Malavi, Macaristan, Meksika, Panama, Paraguay, Filipinler, Polonya, Romanya, Ruanda, Solomon Adaları, Güney Sudan, Trinidad Tobago, Tuvalu, Uganda ve Vanuatu ise oylamada çekimser kalmıştı.

GOOGLE'DA ARAMALAR ARTTI

Mikronezya Federal Devletleri, Palau, Nauru ve Marshall Adaları gibi ülkelerin “hayır” oyu vermeleri gözleri bu ülkelere çevirdi, google'de aramalar arttı.

4 ada ülkesi, Okyanusya kıtasındaki 4 bölgeden biri olan Mikronezya’da yer alıyor. 3 Kasım 1986’de bağımsızlığını ilan eden Mikronezya Federal Devletleri, 4 federe eyalet ile 607 adadan oluşan bölgenin en büyük ülkesi konumunda. İngilizce’nin de dahil olduğu 7 resmi dili bulunan ülkenin 108 bin nüfusu bulunuyor. Resmi para birimi ise ABD doları.

NAURU... SADECE 21 KM

Asya Pasifik'teki ada ülkesi Nauru'nun da nerede olduğu çok merak edildi. Nauru, 21 km2’lik yüzölçümü ile dünyanın en küçük ada ülkesi. Nüfus yapısı şöyle: Naurulu 58%, diğer Pasifik Adalılar 26%, Çinli 8%, Avrupalı 8%. Nauru, resmî adıyla Nauru Cumhuriyeti ve eskiden Pleasant Adası olarak bilinen , Güney Pasifik’te bulunan bir Mikronezya ada ülkesi. En yakın komşusu 300 kilometre (186 mi) doğusunda yer alan Kiribati’nin Banaba Adası’dır. Son nüfus sayımına göre 9.591 kişiyle ile Vatikan’dan sonra en az nüfusa sahip olan ülkedir.

SADECE 12 KABİLE VARDI

Nauru ilk olarak en az 3000 yıl önce Mikronezya ve Polinezyalılar tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Geçmişte Nauru üzerinde 12 kabile vardı ve günümüzde resmî bayraklarındaki 12 köşeli yıldız bu kabileleri temsil etmektedir.

Nauru ekonomisi, 1980’li yılların başlarında yükselmiştir. Nauru’da deniz kuşlarının dışkılarından oluşan guano rezervleri mevcuttur ve bu rezervler fosfat ve potasyum açısından zengindir. Nauru ekonomisi bu guano rezervlerine bağlıdır. Önemli ihtiyaçlar ithal edilmektedir.

PALAU- ABD YARDIMLARI...

1994 yılında ABD himayesinden çıkan Palau yaklaşık 350 adadan oluşuyor. ABD ile “Serbest Birlik Sözleşmesi”yle bağlı Başkanlık Sistemi ile yönetilen ülkenin 21 bin 347 nüfusu bulunuyor.

Palau, satın alma gücü paritesine göre 14.100 Dolarlık kişi başına düşen milli geliriyle refah seviyesi en yüksek olan Pasifik ada ülkelerinden biridir. Palau’nun ekonomisi büyük ölçüde turizm, buna bağlı hizmet sektörü ve dış yardımlara dayanmaktadır. Gelirlerin yaklaşık %80’i hizmet sektöründen elde edilmektedir. Özellikle Japonya, Tayvan ve Kore gibi bölge ülkelerinden gelen turistlerden elde edilen gelirler ülkenin ana geçim kaynağını oluşturmaktadır.

Diğer taraftan, özellikle ABD’nin Serbest Birlik Sözleşmesi çerçevesinde sağlamakta olduğu yardımlar başta olmak üzere, dış yardımlar da ülke ekonomisi için önemlidir.

MARSHALL ADALARI: GELİRİN YÜZDE 80'İ ABD'DEN

Marshall Adaları 21 Ekim 1986’da bağımsızlığını ilan eden bir diğer adalar topluluğu.

Dışişleri Bakanlığı'nın sitesinde yer alan bilgilere göre Pasifik Okyanusu’nun ortasında 24 mercan atol adasında yaklaşık 70.000 nüfusa sahip Marşal Adaları’nın ekonomisinin belkemiğini ABD’den sağlanan yardımlar (gelirlerin yaklaşık %80’ini) oluşturmaktadır. ABD ile imzalanan Bağımsız Birlik Anlaşması (COFA) uyarınca, ABD, 2023 yılına kadar bu ülkeye her yıl 70 milyon ABD Doları yardımda bulunmaktadır. Diğer fonlarla birlikte bu rakam 100 milyon ABD Doları’nı bulabilmektedir.

Ayrıca, ABD’nin, Kwajalein Adası’nda bulundurduğu “Ronald Reagan Balistik Füze Deneme Sahası” yerel ekonomi açısından önemli bir gelir kaynağı olmayı sürdürmektedir.

Kısıtlı tarımın yanısıra, el işleri ve balıkçılık temel geçim kaynaklarıdır. (Hürriyet)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler