Sponsorlu logoların formalara yerleştirilmesi ile 2017-2018 sezonunda yaklaşık 100 milyon dolarlık bir gelir öngörülüyor. Dünyada birçok popüler sporda kullanılan formalarda reklam yerleştirilmeleri yapılırken NBA şu ana kadar bu kararı almamıştı.
Her ne kadar çok karlı bir iş olsa da, bazı taraftar grupları şimdiden bu konuya endişe ile yaklaşıyorlar. NBA’in o dünyaca ünlü yıldızlarının, formaları ile birer simge haline gelmiş isimlerin daha çok hokey oyuncuları gibi gözükeceğinden çekinen bu taraftarlar aslında o kadar da haksız sayılmaz.
Bununla beraber NBA yönetimi, Real Madrid, Manchester United ve Barselona gibi dünyanın en büyük futbol klüplerinin, üzeri reklam dolu formalarının resmi satış rakamlarından çok etkilendi.
Avrupa’da forma üzerine reklam yerleştirme uygulamaları çok yaygın bir şekilde yıllardır büyük bir kar getirerek devam ediyor. Kollar, sırt, ön cephe ve hatta şortlar dahil formaların hemen her tarafında reklama rastlamamız artık hiçbirimizde büyük bir şaşkınlık uyandırmıyor.
Reklam dünyası ise konuya muazzam bir coşku ile yaklaşıyor. Cutwater Ajansı kreatif direktörü Gong Liu ve metin yazarı Jay Brockmeier’e göre birçok uygulama taraftarların da kabul edebileceği bir şekilde yapılabilir.
_“Örnek olarak Golden State Warriors
_ formaların arkasına oyuncuların isimlerinin yerine Twitter adreslerini ekleyebiliriz. Hem taraftarlar hem de oyuncuların kabul edebileceği çok yararlı bir kampanya yaratabiliriz. Böylece hem Twitter’ın reklamını yaparız hem de klüp kazanır.”
“Chicago Bull’s için Mc Donald’s patates kızartmaları, Atlanta Hawks için United Havayolları ile entegre çalışmalar yapılabilir.”
FL+G CEO’su Vann Graves ise konuya daha temkinli yaklaşanlardan.
“NBA formaları için reklam logoları yaratmak gerçekten büyük bir baskı yaratacaktır. Reklam logosu ve takımın karakteri ile doğru dengeyi yakalayabilmek çok zor bir mantık ve hayal gücü gerektiriyor. Milyonlarca taraftarı bir anda kızdırma olasılığı var ve bunu derinden kabul etmemiz gerekiyor.”
GYK Antler’den Luke Bonner ise birçok şehrin, takımları ile birlikte kendileri ile özdeşleşmiş ürün ve markaları kullanmanın çok akıllıca olduğunu belirtiyor.
“Boston şehri her zaman yaptıkları donut (çörek) ve takımları Celtics ile övünürler. Neden formaların üzerinde bir Dunkin’ Donuts reklamı olmasın ki? Hatta Atlanta Hawks ile Delta Havayolları birleşimi de çok yaratıcı işlere neden olabilir."
MONO şirketinden Paula Biondich ise konuya çok başka bir açıdan yaklaşmayı başarmış.
“Ne tarz kampanyalar yapabileceğimizin sınırı yok. Sosyal sorumluluk projelerini bu yeni tarza ayak uydurtabiliriz. Örnek olarak bir firma sponsorluğunda her oyuncunun sırtına bir çocuğun ismini yazabiliriz. Oyuncu sayı ürettikçe o çocukların eğitimine katkı olarak hesaplarına belirli miktarlar yatabilir. Bundan hem taraftar hem de oyuncuların çok mutlu olabileceğini düşünüyorum.”
Bakalım NBA’da formaların geleceği nasıl şekillenecek? Önümüzdeki sezon bildiğimiz formaların tarihe gömüleceği ihtimali yüksek görünüyor.
Kaynak: fastcocreate.com