HABER

ABD'li 66 senatör Erdoğan'a mektup gönderdi, 'yaptırım' isteyenler var

FETÖ davasında tutuklu yargılanan ABD'li rahip Brunson'ı kurtarmak için harekete geçen ABD'li 66 senatör, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup gönderdi. Senatörler mektupta, Türk yargısına müdahale etmeye çalışılırken, Türkiye'ye de "yaptırım tehdidinde" bulundu.

ABD'li 66 senatör Erdoğan'a mektup gönderdi, 'yaptırım' isteyenler var

Amerikan NBC Televizyonu ABD'li 66 senatörün senatörün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Türkiye'de yargılanan Pastör Andrew Brunson ile ilgili bir mektup gönderdiklerini bildirdi. Mektubun imzacılarından Cumhuriyetçi Senatör James Lankford ve Demokrat Senatör Jeanne Shaheen, Türk yetkilileri hedefleyen yaptırımlara yönelik girişimlerini sürdüreceklerini söyledi.

NBC'nin haberine göre, hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Parti'den senatörler Andrew Brunson Davası nedeniyle Türkiye'ye karşı bazı "önlemler" alınabileceği uyarısında bulundu.

İDDİANAME İÇİN ÇOK SERT İFADELER

Mektupta, Brunson'un casusluk ve "Fetullah Gülen yapılanması" dedikleri FETÖ'ye üyelik suçlamalarının yer aldığı iddianame, "meçhul suçlamalar, hayaller ve rastgele karakter karalamalarının saçma bir toplamı" olarak nitelendirildi. Metupta ayrıca Brunson'un "Türk hükümetinin bazı unsurları tarafından siyasi bir rehin olarak kullanıldığı ve iki büyük ülke arasındaki uzun süreli ortaklığa zarar verdiği" belirtildi.

"TÜRKİYE'YE KARŞI BAZI ÖNLEMLER ALINMALI"

ABD'nin "adaletin yerine geleceği konusunda sabırlı olduğunun" belirtildiği mektupta senatörler, "Türkiye'nin hukuklara saygılı ABD vatandaş ve çalışanlarına herhangi bir baskıya maruz kalmadan seyahat, yaşama ve çalışma hakkının sağlanması için bazı önlemlerin gerekli olduğunu" da ekledi.

ABD'nin North Carolina eyaletinde doğan 50 yaşındaki Brunson, 23 yıldır Türkiye'de yaşıyordu ve İzmir'de Protestan cemaatine ait Diriliş Kilisesi'nin pastörüydü. Brunson, Ekim 2016'da eşiyle birlikte ifadeye çağrıldığında gözaltına alınmıştı.

Pastör Brunson'un İzmir'de kaldığı yüksek güvenlikli cezaevi

Brunson Pazartesi başlayan duruşmasında suçlamaları reddetti, "Ben Türkiye'ye karşı hiçbir şey yapmadım. Türkiye'yi seviyorum. Türkiye için 25 yıldır dua ediyorum" dedi.

TÜRKİYE'YE YAPTIRIM UYGULANMASINI İSTİYORLAR

Brunson, Ağustos 2017'de, İzmir F Tipi Cezaevi'nde yatmakta olduğu sırada bu kez de "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla temin etme", "Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından da tutuklanması talep edilmişti.

Mektubun imzacılarından Cumhuriyetçi Senatör James Lankford ve Demokrat Partili Senatör Jeanne Shaheen Türk yetkilileri hedefleyen yaptırımlar için adım atacaklarını açıkladı. Senatörler Brunson'a karşı yöneltilen suçlamaları "uydurma" ve tutukluluk halini ise "rehin alma" olarak tanımladı.

ABD Başkanı Donald Trump ise bu hafta Twitter'dan paylaştığı mesajında Brunson'un "Türkiye'de sebepsiz yere zulme uğradığını" söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eylül 2017'de yaptığı bir konuşmada, Brunson'ın serbest bırakılmasını Fethullah Gülen'in ABD'den iadesiyle bağdaştıran ifadeler kullanarak "Pensilvanya'daki nasipsiz adamın arkasından giden profesörler de var. Sen nasıl profesörsün? Sen profesör olsan ne yazar? 'Papazı verin' diyorlar. Bir papaz da sizde var, bize verin, yargılayalım, biz de onu size verelim. 'Onu karıştırma' diyorlar" demişti.

ABD ise olası bir takası reddediyor.

En Çok Aranan Haberler