YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

N.Ç vakalarının tekrarlanmaması için bakanlık harekete geçti

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, N.Ç. vakasının bir kez daha yaşanmaması için düğmeye bastı. Bakanlık...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, N.Ç. vakasının bir kez daha yaşanmaması için düğmeye bastı. Bakanlık yetkilileri ve akademisyenlerin bulunduğu 9 kişilik bilimsel çalışma grubu oluşturuldu. Bu kapsamda çocuk istismarını önleyecek tedbirler, Çocuk Koruma Kanunu ve çocuk adalet sistemine ilişkin hizmetler masaya yatırılacak. İlgili tüm tarafların da görüşleri alınarak; çocuk ticareti, çocuk işçiliği, rehabilitasyon hizmetlerinin geliştirilmesi gibi konuları kapsayan bir strateji belgesi oluşturulacak.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı; bakım, korunma ve diğer çocuk hizmetlerine yönelik mevzuat ile çocuk haklarına yönelik yasal düzenlemeleri gözden geçirmek, sonrasında da yeni bir mevzuat çalışması yapmak üzere kolları sıvadı. Çocuk mevzuatının gözden geçirilmesi ve bakanlığın vizyonuna uygun bir çocuk hizmetin sunulması için yasal alt yapı oluşturulacak. Bunun için ilk etapta Bakanlık Müsteşar Yardımcımız Hatice Kara başkanlığında, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Abdulkadir Kaya, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer ve Prof. Dr. Aydın Gülan, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Özgenç ve Prof. Dr. Cumhur Şahin, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhunde Öktem, Bakan Danışmanı Prof. Dr. Bengi Semerci ve Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yusuf Solmaz Balo’dan oluşan bilimsel çalışma grubu görevlendirildi. Bu çalışma sürecinde üniversiteler, sivil toplum örgütleri, özel sektör temsilcileriyle işbirliği devam edecek.
Grubun çalışma alanları, ‘Önleyici Tedbirlere İlişkin Yapılacak Çalışmalar’ ile ‘Mevcut Kurum ve Kuruluşlardan Verilen Hizmetin İyileştirilmesi İçin Yapılması Gereken Çalışmalar’ olmak üzere iki başlık altında toplanıyor.

ELE ALINACAK KONULAR
Mevcut kurum ve kuruluşlarda verilen hizmetlerin iyileştirilmesi için yapılması gereken çalışmalar kapsamında; evlat edindirme, koruyucu aile, aile yanında bakım, çocuk evleri, sevgi evleri, yurt hizmetleri, suça karışmış ve kendine karşı suç işlemiş çocuklara verilen rehabilitasyon hizmetleri, Çocuk Koruma Kanunu ve çocuk adalet sistemine ilişkin sunulan hizmetler, çocuk istismarı ve çocuğa karşı şiddetin önlenmesine yönelik çalışmalar, sokakta çalışan/çalıştırılan ve sokakta yaşayan çocuklar, çocuk işçiliği, tarım işçiliği, çocuk ticareti, Ulusal Çocuk Hakları Stratejisi Belgesi'nin uygulamaya geçirilmesi için alınması gereken tedbirler, çocuk hakları konusunda yapılması gereken düzenlemeler masaya yatırılacak.
Önleyici tedbirlere yönelik çalışmalar kapsamında ise SOYBİS, MERNİS gibi ulusal veri tabanlarından verilerin TÜBİTAK tarafından çekilerek, yoksulluk ve risk alanlarının tespit edilmesi, bu veriler ışığında müdahale planlarının oluşturulması; aileyi korumaya yönelik ve çocukların korunmaya muhtaç hale düşmeden aile yanında desteklenmesi amacıyla koruyucu-önleyici hizmetlere öncelik verilmesi ele alınacak.

70’E YAKIN KANUNDA ÇOCUKLARA ÖZEL DÜZENLEMELER BULUNUYOR
Türkiye, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, Sözleşmeye Ek İhtiyari Protokoller, Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismardan Korunması Sözleşmesi gibi, çocuk haklarını koruyan ve teşvik eden uluslararası sözleşmelere taraf. Aynı zamanda mer’i mevzuat çocuğun ihmal ve istismardan korunmasını ve çocuğun üstün yararını gözeten özel düzenlemeler içeriyor. Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Kanunu, Çocuk Koruma Kanunu, Sosyal Hizmetler Kanunu başta olmak üzere 70’e yakın Kanun’da çocuklara özel olarak düzenlemeler yapılıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler