Kadın hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Serhat Partalcı çiftlerin hamilelikten korunma yöntemlerini evliliklerinin ilk yıllarında uygulamaya çalıştıklarını, modern ve geleneksel korunma yöntemlerini bilmediklerini, kulaktan dolma bilgileri kullandıklarını bildiriyor.
Geri dönüşümlü geri dönüşümsüz, hormonlu, hormonsuz olarak ayrılan araçlardan ülkemizde en yaygın olanı spiral (rahim içi araç), prezervatif, doğum kontrol hapı, geleneksel yöntemlerde ise ger çekilme ve takvim yoludur.
Spiral RİA ( Rahim içi araç)
Ülkemizde en yaygın modern korunma yöntemi olan spiralin kullanılma oranı %15 ile %20 arasındadır. Bu yöntem rahim içinde enflamasyon ve enfeksiyon riskini kolaylaştırdığı için dikkatli kullanılması gerekir. Ayrıca kanamayı miktar ve süre olarak artırabileceği unutulmamalıdır.
Prezervatif
Bu yöntemin Türkiye'de kullanım oranı %3-4 kadar. Bu korunma yönteminde hamilelik riskinin %3 ile %10 civarında devam ettiği de bilinmektedir.
Doğum kontrol hapları
Doğum kontrol hapı kullanıldığı halde hamile kalma ihtimalinin %0,1-5 arası devam edebileceği bildirilmektedir. Yinede doğum kontrol hapları modern korunma yöntemleri arasında yer alır.
Geleneksel yöntemler
Her 100 kişiden 40'ının herhangi bir yöntem kullanmayıp korunmadığı, %30'unun ise hamilelik oluşturma risk oranı %15 ile %20 arasında olan geleneksel yöntemleri kullandığı belirtiliyor. Partalcı, en çok kullanılan geleneksel yöntemin ilişkinin sonunda erkeğin vajen yerine dışarıya boşalıp ilişkiyi tamamladığı 'geri çekilme' yöntemi ve yumurtlamanın olası zamanının 3 gün önce ve 3 gün sonrasında uygulanan dailişki yapılmaması şeklinde uygulanan 'takvim yöntemi' olduğuna dikkat çekiyor.
Ertesi gün ve ertesi sabah hapları, kürtaj korunma yöntemi değildir
Ertesi gün ve ertesi sabah haplarının kesinlikle bir korunma yöntemi olmadığının altını çizen Partalcı, kürtajınsa ciddi bir operasyon olduğunu ve keyfi olarak kullanılmamasının gerektiğini belirtiyor.