Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Tokatlı, bebeklerde ek besinlere (tamamlayıcı besinler) geçiş döneminde karşılaşılan en önemli sorunun zamanlamanın yanlış olması olduğunu söyledi.
Tokatlı, ek besinlere geçiş döneminin, tek başına anne sütüyle beslenme döneminin bittiği, anne sütü yanında yarı katı ve katı gıdaların bebeğe verildiği bir süreç olduğunu belirtti.
Altıncı aydan itibaren bebeğin protein gereksinimini karşılayabilen anne sütünün enerji ve diğer bazı besin öğelerini bebeğe veremediğini ifade eden Tokatlı, şöyle konuştu:
"Bu dönemde anne sütünün yanında ek besinlere diğer bir deyişle tamamlayıcı besinlere geçilmesi gerekir. Ek besinlere geçiş döneminde karşılaşılan en önemli sorun zamanlamanın yanlış olmasıdır. Ek besinlere başlamada gecikme, enerji ve demir sağlamada yetersizliğe neden olurken yarı-katı ve katı gıdalara erken başlanmasının da yaratacağı olumsuzluklar vardır."
Ek besinlere erken başlanmasının alerjik hastalıkların ve özellikle de besin alerjilerinin görülme sıklığını arttırdığını, katı besinlere erken başlanmasının birçok hastalığa neden olabildiğini ifade eden Tokatlı, "İshal başta olmak üzere enfeksiyonlar, da bu dönemde en çok karşılaşılan sorunlardır. Ek besinlerin hazırlanışı, saklanışı ve bebeğe sunuluşu aşamasında bebeğe ulaşabilen mikroorganizmalar zaten korumasız olan bu bebekte kolaylıkla ishal geliştirir. Verilen ek besinlerin yetersizliği de ciddi sorunlara yol açabilir"dedi.