KADIN

Ne Zaman Grip Aşısı Olmalı?

Gripten korunma yollarının başında ve en etkili yöntem olarak aşılanma geliyor.

Ne Zaman Grip Aşısı Olmalı?

İstanbul Özel Hizmet Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Güldehen Akbaş grip ve grip aşısı hakkında bilgi verdi.

Grip, “influenza” virüsünün solunum yoluyla insan vücuduna girmesiyle oluşa salgınlara yol açabilen bir hastalıktır. Her yıl dünyada pek çok kişiyi etkilemektedir. Grip, neden olabileceği yan etkiler nedeniyle önemlidir.

Grip nasıl bulaşır?

İnfluenza virüsü, hasta veya taşıyıcı kişilerin öksürük, hapşırık gibi solunum yoluyla veya virüs bulaşmış elleriyle temas etmek; öpüşmek, tokalaşmak ve ortak kullanılan eşyalar yolu ile bulaşır. Kuluçka süresi 1-3 gündür. Hastalık genelde 2-7 gün sürer. Yaşlılarda ve direnç kırıklığı olanlarda daha uzun sürebilir ve arkadan diğer komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Grip aşısı kişiye nasıl etki eder?
Grip aşısı bir önceki sene en sık karşılaşılan virüs tipine karşı dünya sağlık örgütü önerileri doğrultusunda hazırlanmaktadır. Aşı inaktive edilmiş influenza virüsünden veya antijenlerinden yapılmaktadır. Aşı uygulandıktan sonra bağışıklık sistemi virüse karşı antikor oluşturur ve sonrasında aynı virüsle karşılaşınca oluşan antikorlar sayesinde ya hastalık hafif seyreder yada enfeksiyon hiç oluşmaz.

Aşı nasıl uygulanmaktadır?

Aşı tek doz olarak uygulanmaktadır. 4-12 yaş arasına ilk kez uygulanıyorsa 4-6 hafta sonra bir doz daha yapılmalıdır. Grip aşısı kas içi veya cilt altı uygulanır. Damara kesinlikle verilmemelidir. Aşı sonrası hafif grip benzeri bir tablo oluşabilir bazen aşı yerinde şişlik, kızartı, morarma, ağrı, vücutta titreme, baş ağrısı, halsizlik olabilir. 1-2 gün içinde kendiliğinden geçer.


Grip aşısı ne zaman yapılmalıdır?

Grip aşısının mutlaka salgın başlamadan önce yapılması gerekmektedir. Aşının etki edebilmesi için 2-3 haftalık zamana ihtiyaç vardır. Bu nedenle en uygun zaman sonbahar mevsimi Eylül, Ekim ve Kasım aylarıdır.

Grip aşısının etkisi ne kadar sürmektedir?

Aşı ile koruyuculuk oranı sağlıklı kişilerde %80-90’ı bulurken bu oran yaş ilerledikçe %50-60’lara düşmektedir. Fakat hastalık hafif seyretmektedir. Aşının koruyuculuğu 6-12 ay sürmektedir.
Grip aşısı hangi durumlarda ve kimlere uygulanmamalıdır?

Grip aşısı herkese uygulanmaz. 6 aydan küçük bebeklere, hamileliğin ilk 3 ayında ateşli bir enfeksiyon hastalığı geçirenlere ve yumurta/tavuk proteinlerine allerjisi olanlara (çünkü aşı embriyolu yumurta kesesinden elde edilmektedir) uygulanmamalıdır.

Grip aşısını kimler yaptırmalıdır?

• 65 yaş ve üzeri kişiler ve bakımevinde kalanlar,
• Kronik bir hastalığı olanlar ( kalp damar hastaları, akciğer ve karaciğer hastaları, kronik böbrek yetmezliği ve hemodiyaliz hastaları, romatizma, diyabet ve diğer endokrinoloji hastaları),
• Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler ( kanser hastaları, organ ve kemik iliği nakli olanlar, HIV + hastalar),
• 6 aydan büyük çocuklar,
• Uzun süreli aspirin tedavisi olan çocuklar,
• İlk 3 ayını geçiren hamileler ve emziren anneler,
• Sağlık personeli,
• Sık yurt dışı seyahate gidenler.
Gripten nasıl korunuruz?

Gripli kişilerle yakın temastan kaçınmalı ve kapalı ortamlarda fazla bulunmamaya özen gösterilmelidir. Vücut direncini artırıcı önlemler alarak ve en önemlisi de her yıl uygun zamanda o yıla has grip aşısı yaptırarak gripten korunulabilir.

“Grip aşısı her yıl yapılmalı, çünkü virüs her yıl genetik yapısını değiştirir ve farklı bir virüs olarak ortaya çıkar o nedenle her yılın grip aşısı içerik olarak birbirinden farklıdır.”

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler