Lynn GriegerTam zamanında yemek yer misiniz? Kahvaltınızı ve öğlen yemeğinizi atlıyor musunuz? Kilo kontrol stratejisi olarak atıştırma yapmaktan kaçınır mısınız? Bu sorulara cevapınız evet ise hem açlığınızı hem de kilonuzu kontrol etmek için yemek yeme ve atıştırma zamanını nasıl değiştireceğinizi öğrenin ve yukarıda bahsetmiş olduğum kitabı okumaya devam edin.
Yapılandırılmış yaşam tarzımız, çoğumuzun gün içerisinde doğru zamanda yemek yeme zorunda olduğumuza inanmamızı sağlıyor. Çoğu insan, ya zaman ya da yanlış kilo kontrol stratejilerinden dolayı kahvaltı ve öğlen yemeklerini atlamayı alışkanlık haline getirmişlerdir. Toplum ve kilo verme programları, atıştırma yapmanın kötü olduğuna ve kaçınılması gerektiğine inananlara doğru olanı göstermektedir. Diğer insanları dinlemeyi bırakın ve bunun yerine vücudunuzu dinleyin.
Aşırı yemek yeme, vücudumuzun tam zamanında ihtiyaç duyduğundan daha fazla kalori tükettiğimiz anlamına gelen bir tanımdır. Ne zaman aşırı yemek yersek yiyelim vücudumuz yağ kadar ekstra kalori depolar. Yağ hücreleri, daha fazla depolanmış kalorileri hızlandırmak için gelişen sınırsız bir kabiliyete sahiptir. Yağ hücrelerinin çoğalması ile ilgili tanımlanan bir faktör, aldığınız kalori MİKTARI ve NEDENİ’dir. Peki, ne kadar sıklıkta yemek yemeliyim?
Açıktığımızda yemek yeriz ve tok olduğumuzda yemek yemeyi bırakırız. Bu imkânsız mıdır? 6 aylık bir bebeği izleyin. Acıktığı zaman ağlar ve karnı doyduğunda ise kesinlikle yemek yemek istemez. Bir bebek bunu yapabiliyorsa biz de yapabiliriz.
Bunları deneyin!
Saati saatine yemek yemek veya atıştırmaları atlamak yerine, çünkü bunların sizin için kötü olduğunu düşünüyorsunuz, vücudunuzu dinleyin. Vücudunuz acıktığında size nasıl sinyal verdiğini düşünün. Mideniz guruldar mı? Yorgun veya bitkin oluyor musunuz? Ağız açlığı ile fiziksel açlığınız arasındaki ayrımı öğrenin. Fiziksel açlık, vücudumuz işlevine devam etmek için fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Ağız açlığı ise bize yeme komutunu veren beynimizdir çünkü weire baskısı olur Hangi tür açlık, kalori miktarınızın çoğunu tüketmenizi sağlar?
Ne kadar yemeliyim?
Açlık sinyallerinizi tekrar öğrenirken vücudunuzun tok olduğu sinyallerini de öğrenirsiniz. Yiyecek tatlarının nasıl olduğuna, ağzınızda nasıl hissettiğinize ve vücudunuzun nasıl hissettiğine dikkat ederek yavaş yemek yiyin. Her 5 ila 10 dakika durun ve doyma seviyenizi değerlendirin. Tok muyum? Yoksa halen aç mıyım? Ya da belki de susadım. Vücudunuz tok olduğu sinyalleri verdiğinde yemek yemeyi bırakın.
SONUÇ: Saatine ve en son olan geçici diyet programlarına dikkat etmek yerine son alıntıyı dinlemeyi öğrenin. Vücudunuzun mesajlarını çözün ve daha doğal yiyecekleri yemeyi tercih edin ve de daha az stresli olursunuz. Bu mesajları dinlediğinizde doğal olarak kendinizi daha rahat hissedersiniz ve vücudunuzun kilosuna daha çok dikkat edeceksiniz.