Pek çok rutin alışkanlık gibi, kahve molaları da ofis kültürünün bir parçası. Üstelik, çalışanların yaşamlarına en çok yerleşmiş olanı. Starbuck's saplantısının nereden geldiğini ve nerede biteceğini bilmek çok zor.
Peki, neden kahve molaları veriyoruz? Bu konuda çeşitli açıklamalar mevcut. The Atlantic's City Lab bloğuna göre, bunun nedeni birleşmeler. 1900'lerin başında fabrikalarda günde sekiz saat çalışılırdı ve belirlenmiş dinlenme saatleri vardı. Mola saatlerinde, çalışanlar bir sonraki vardiyaya başlamadan önce, enerji kazanmak için acı kahve içerdi. Kısa süre sonra, sokaklarda kahve stantları yaygınlaştı ve tüm ülkeyi kahve makineleri sarmaya başladı. Dostlarla ve iş arkadaşlarıyla geçirilen, kısa kafeinli dakikalar günlük rutinin normal bir parçası haline geldi.
Bununla birlikte, Stoughton, Wisconsin halkı, kahve molalarını göçmen işçilerin icat ettiğine inanıyor. 1880 yılında, bir tütün deposu, işlerine yardımcı olmaları için Norveçli kadınları işe almıştı. Depo, evlerine yakındı ve periyodik olarak oradan ayrılıp çocuklarını kontrol etmek, yemek hazırlamak ve bir fincan kahve içmek için evlerine gitmelerine izin veriliyordu. Günümüzde, bu kasabada geçmişi anmak için her yıl Kahve Molası Festivali düzenleniyor. 1900lerin başlarında, kahve molaları çalışanın resmi hakkı haline geldi (çok sayıda şirket bu imkânı veren ilk firma olduklarını söylüyor). 1952 yılında, Pan-Amerikan bir Kahve Ofisinin müşterilerine “Bir Kahve Molası Verin – ve Kahvenin Size Verdiklerinden Faydalanın” diyerek bir kampanya başlatmasıyla birlikte “kahve molası” resmi olarak yerini buldu. Ve sadece on yıl kadar sonra, kahve molası United Auto İşçilerinin ve BigThree’nin (Chrysler, Ford ve GM) 12 dakikalık kahve molası başlatması ile nihayet ulusal uygulamalara girdi.
Diğer kültürlerin de kendilerine ait kahve molası çeşitleri bulunuyor. Amerikalılar da geçmiş yüzyıllarda bunu, göçmenlerden alıp kendilerine uyarladılar. Örneğin, Almanların kaffeeklatsch’ı var ve bu zamanda bir araya gelip bir fincan kahve eşliğinde o günün olaylarını tartışıyorlar. İsveç’te işçiler, biri sabah diğeri de akşamüzeri olmak üzere günde iki defa [
fika adı verilen kahve molaları](http://www.thekitchn.com/what-in-the-world-is-fika-an-intro-to-the-swedish-coffee-break-the-art-of-fika-219297) veriyor. İngiltere’de ise çay saati bulunuyor.
Uzun lafın kısası, hiç kimse kahve molasının gerçek kökenini bilmiyor. Ama kesin olan bir şey var ki kim olursanız olun, işten bir süre uzaklaşarak sıcak, kafeinli bir içecek içmek moral, üretkenlik ve mutluluk için harika bir şey.