“Dünyanın sorunu, akıllılar hep kuşku içindeyken aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır.”
- Bertrand Russell
Sendromumuzun adı Dunning - Kruger Sendromu. Nedir bu Dunning - Kruger Sendromu? Justin Kruger ve David Dunning’in tanımladığı bir algılamada yanlılık eğilimidir. Bilgi sahibi kişilerin genellikle görece bilgisiz kişilerle olan kıyaslanmalarda başarısız olmasını sağlayan sendromdur bu. Nobel ödüllü bir araştırmanın sonucudur aynı zamanda.
Sendrom özetle bize şunu söyler: Bir konu hakkında yetkinliğiniz ve nitelikleriniz ne denli fazlaysa, o konu hakkında kendinizle ilgili şüpheye düşme ihtimaliniz de o denli fazladır.
Tam olarak bu noktada, gözümüzün önüne hayatın her alanında baskın olan ve cahilliğine rağmen her şeye hakkı olduğu iddiası ile ortalıkta dolanan minik sendromluların gelmesi gerekiyor. Kariyer basamaklarını hızla tırmananlar ise genellikle zorba ve kendisini kurnaz olarak gören yine bu cahiller olurlar.
Güzide atasözlerimizden “boş başak dik durur dolu başak eğik durur” sözü ise Dunning - Kruger ikilisinden muhtemelen çok daha önce bu gerçeği görüp söyleyen bir atamıza aitti.
Önder Halis
*Yazının tamamı için nedenolmaz.com adresini ziyaret edebilirsiniz.