Nektarin, sıcak iklimlerde yetişir ve ana vatanı Amerika Kıtası olarak kabul edilir. Dünyada Çin ve Doğu Asya, nektarinin en büyük üreticisi ve dağıtıcısı konumundadır. Ülkemizde ise Bursa civarında yetiştirilerek dış ülkelere ihraç edilir. Aroması erik ve şeftalinin karışımı gibidir. Varlığı eski çağlara dayanan nektarin için Antik Yunan Uygarlığı'nda tanrıların içkisi ibaresi kullanılmıştır.
Nektarinin farklı kullanım alanları mevcuttur. Çoğunlukla taze olarak tüketilir. Reçel ve marmelatı yapılır, pasta ve salatalara sos olarak eklenir. Kurutularak veya öğütülerek bitki çayı formunda içilir.
Miktar: 100 gram
Kalori (kcal): 44
Yağ (g): 0.3
Karbonhidrat (mg): 11
Protein (g): 1.1
Birçok meyveye nazaran yoğun oranda mineral ve vitaminle birlikte antioksidan içerir. Çabuk bozulduğu için taze tüketilmesi gereken nektarinde bulunan başlıca bileşenler; A, K, C vitaminleri, niasin, pantotenik asit, tiamin, pridoksin antioksidanları, magnezyum, demir, folik asit, fosfor, potasyum mineralleridir.
Nektarin, anne adaylarının gebelik sürecinde özgürce tüketebileceği meyvelerden biridir. İçerisinde yoğun oranda bulundurduğu vitamin ve mineraller hamilelikte nektarin faydalarını önemli kılar. İçerisindeki potasyum sayesinde hamilelikte oluşan kas ağrılarını giderirken doğal şeker içeriğiyle de anne adayına enerji verir.
Nektarin, lifli yapısının içerisinde sindirim sisteminde koruyucu görev üstlenen alkalin bileşenini barındırır. Lifler ayrıca bağırsaklarda fazlaca bulunan suyun emilimini de düzenler. Nektarin kabız yapar mı diye merak edenler için bu soruyu cevaplamak gerekirse; günlük porsiyonlarda tüketimi kabız yapmaz. Aksine bağırsakların hareketlenmesini sağlayarak dışkılamayı kolaylaştırır. Fakat nektarinin fazla tüketilmesi bağırsaklarda suyun aşırı emilmesine, akabinde de kabızlığa neden olabilir.
Nektarin meyvesinde doğal antioksidanlardan olan; karotenoid, polifenol ve C vitamini bileşikleri bulunur. Bu antioksidanlar vücuda alındığında bağışıklığı güçlendirir, vücudu kansere karşı korur. Nektarinin özellikle kabuk kısmı ve kabuğa yapışık olan etli kısmı antioksidanları daha çok bünyesinde barındırır.
Nektarin, göz sağlığı için faydalı olan özel bileşenler ihtiva eder. Bu bileşenlerden en önemkisi luteindir. Lutein göz sağlığını koruyarak, yaşa bağlı meydana gelen makula dejenerasyonunu engeller. Ayrıca göze gelen zararlı ışınlara karşı retinayı korur. Göz sağlığına faydalı bir diğer önemli bileşen karoten ise A vitamini sentezini artırarak iyi bir görüşe sahip olmayı sağlar.
Nektarin meyvesinin yoğun olarak içerdiği klorojenik asit kötü huylu tümörlerin oluşmasını engeller. Kolon kanserinde oluşan tümörlerin kanser hücresine dönüşmesini engelleyen görevlilerin başında yine bu asit yer alır. Beta karoten ise akciğer kanserine karşı koruma oluşturur.
Nektarin, vitamin ve mineral açısından zengin bir meyve olduğu için cilt bakım ürünlerinin yapımında kullanılır. İçeriğinde bulunan beta karoten ve C vitamini, cildi UV ışınlarına karşı korurken, cilt lekelerinin oluşumunu engeller. C vitamini kolajen üretimini sağladığı için yüzün daha geç yaşlanmasını ve ciltteki hücrelerin daha canlı kalmasını sağlar. Yine nektarinin içerdiği lutein ise cildi zararlı ışık ve kimyasallara karşı korur.
Nektarinin ihtiva ettiği potasyum ve lifler kalp dostu özelliğe sahiptirler. Ölçülü porsiyonlarda tüketilen nektarin, kalbin genç kalmasını sağlar. Kalp ve damar sağlığına direkt etkisi olan kolesterol seviyesini dengeler. İyi huylu kolesterol olan HDL'nin seviyesini artırır, kalp ve damar hastalıklarından vücudu korur.
Nektarinin içerdiği C vitamini, dokuların bir arada kalmasına ve hücrelerin yenilenmesine katkı sağlar. Dokularda bulunan kolajen proteini nektarin tüketimiyle doğru orantılı olarak artar. Artan kolajen miktarı kesik ve yaraların kısa sürede kapanmasına yardımcı olur. Nektarinde ayrıca askorbik asit bulunur. Bu doğal asit, kıkırdak ve kemik dokusunun onarılmasında görev alır. Bunlar haricinde de nektarinin içerdiği birçok bileşen, doku, tendon ve bağların kuvvetlenmesini sağlayacan proteinlerin üretilmesine katkıda bulunur.
Beyaz nektarin, Çanakkale ve çevresinde yetişir. Dış görünümüyle nektarine çok benzeyen fakat rengi beyaza çalan beyaz nektarin, daha çok lif ve su içerir. Bu yüzden diyet yapanların nektarin tercihini beyaz nektarinden yana kullanması daha uygun olur. Lifli yapısı aynı zamanda sindirimin kolaylaşmasını da sağlar.
Beyaz nektarin içerdiği A, B, C vitaminleri, kalsiyum, fosfor mineralleri ile vücudu kanser ve çeşitli hastalıklara karşı korur.
Nektarin, dış görünüşüyle şeftaliyi andırır. Fakat daha tatlı, daha sert ve dış kısmı da tüysüzdür, 150'den fazla çeşidi vardır. Nektarin yetiştirmek isteyenlerin killi ve kolay ısınan toprakları tercih etmesi gerekir. Bu tür topraklara ekilen nektarinden iyi verim alınır. İlkbahar aylarında dikilen nektarin ağaçları iyi budalama ve gübreleme ile yaz aylarında bol meyve verir.
Nektarinin seralarda yetiştirilen yeşil ve ham haline nektarin çağlası adı verilmiştir. Nektarin çağlası kayısı veya badem çağlasına göre daha diri ve ekşi bir formdadır. Üretimi yeni yeni yapılan bu meyve özellikle ekşi meyve sevenler için güzel bir tercihtir. Tıpkı nektarin gibi nektarin çağlası faydaları da hayli fazladır. Düşük şeker oranı ile diyabet hastaları tarafından rahatlıkla tüketilir. Tadı normal badem veya kayısı çağlasına göre daha ekşimsi olduğundan özellikle hamile kadınlar tarafından çokca talep edilir.