Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın, UNESCO tarafından dünya kültür mirasları arasında yer alan Nemrut Dağı’nın Malatya tarafında kalan bölümünde turizm planlamasına izin vermesi, Adıyaman ile Malatya arasındaki tatlı çekişmeyi yeniden gündeme getirdi.
Güneşin doğuşu ve batışının en güzel izlendiği yer olarak bilinen 2 bin 206 metre yükseklikteki tarihi değerlerin, turizmden hak ettiği payı almasını amaçlayan Malatya Valiliği, bölgeyi ziyaret eden turistlerin ulaşım ve konaklama sıkıntılarını azaltmaya yönelik çalışmalarını hızlandırdı. Valilik tarafından yapılan çalışmalar sonucu, Malatya-Nemrut yolu 2 saat 20 dakikadan artık 1 saat 20 dakikaya düşürüldü.
Tamamı asfaltlanan yol, Komagene Krallığı kalıntılarına rahat bir ulaşım imkanı sağlamaya başladı. Bununla birlikte, turistlere farklı aktiviteler sunma amacıyla, İpek Yolu güzergahında 13. ve 14. yüzyılda aktif kullanılan tarihi Nemrut yolunda tespit edilen 8 kervansarayda kazı çalışması başlatıldı. Ayrıca, bölgede turistlerin konaklaması için konforlu oteller inşa edilmesi için turizm yatırımcılarıyla temasa geçildi.
Malatya Valisi Ulvi Saran, bakanlığın kararının, sadece iki kent için değil, ülke turizmi açısından iyi olacağını söyledi. Her yıl ortalama 75 bin turistin gittiği dağın ziyaretçi sayısının iki katına çıkabileceğini belirten Saran, “Nemrut Dağı’nda ulaşım ve konaklama imkanlarının iyileştirilmesi gerekiyor. Ulaşım için biz gerekli altyapıyı yapıyoruz. Konaklama için de Nemrut Dağı’nda otel yapılacak. Bakanlığın kararının hem Malatya hem Adıyaman hem de Türkiye turizmi açısından iyi olacağını düşünüyorum.” dedi.
Adıyamanlılar ise bakanlığın kararına tepkili. Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Nemrut Dağı’nın Malatya bölümünde turizm planlaması yapılması kararının yanlış olduğunu savundu. Bölgenin taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli olduğuna dikkat çeken Büyükaslan, “Nemrut Dağı’nın zirvesi, 52 metre yüksekliğinde 350 bin ton kırma taştan meydana gelen bir höyüktür. Bu höyüğün içerisinde Kral Antiochos’un anıt mezarı bulunmaktadır. Titreşimden etkilendiği için taşlar düşmekte ve höyüğün özelliği kaybolmaktadır. Böyle bir höyüğün tam yakınına kadar araçların çıkmasına müsaade etmesi o höyüğe zarar vermek demektir. Bu alınan karar yanlıştır.” diye ifade etti.
Malatyalıların, Nemrut’u sahiplenmesine üzüldüğünü anlatan Büyükaslan, “Geçtiğimiz yıl Ankara’da düzenlenen Malatya Günleri Tanıtım Etkinliği’nde Nemrut Dağı resimlerinin kullanılması üzerine Bölge İdare Mahkemesi’nde açtığımız davayı kazandık. Bunun üzerine Malatya Valiliği internet sitesinden dağla ilgili tüm resimleri kaldırdı. Adıyaman ile Malatya bir aile gibiyken, Nemrut gerginliği doğru olmayacaktır.” şeklinde konuştu.
NEMRUT DAĞI
Güneydoğu Torosların ortasında yer alan Nemrut Dağı, Kommagene Krallığı'nın bir antik kentini barındıran milli park ve ören yeri durumunda. Nemrut Dağı'na, Pütürge ilçesi üzerinde 94 kilometrelik karayolunu da aştıktan sonra varılıyor. Nemrut Dağı, heykellerin yanı sıra özellikle temmuz ve ağustos aylarında güneşin doğuşunun ve batışının izlendiği bir mekan olarak da biliniyor.
Doğu ve Batı medeniyetlerinin, 2 bin 206 metre yükseklikte muhteşem bir piramitteki kesişme noktası, dünyanın sekizinci harikası Nemrut, yüksekliği on metreyi bulan heykelleri, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle, UNESCO Dünya Kültür Mirası'nda yer alıyor. Nemrut Dağı, üzerinde barındırdığı dev heykellerin ve anıt mezarın yanı sıra dünyanın en muhteşem gün doğumu ve gün batışının seyredilebildiği yer olmasıyla da ilgi çekiyor. Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist, gün doğumu ve gün batışını seyretmek için Nemrut Dağı'na geliyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz