YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Nerede master plan?

Taner, “Antalya’nın 1. dereceden 4. dereceye kadar deprem riski taşıyan bölgeleri var.

Nerede master plan?

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Kutlu Taner, Antalya’da depremden dolayı oluşabilecek zararın azaltılması açısından önemli olan ve Antalya’nın deprem haritasını ortaya koyacak Master Planına dair hiçbir bilgi paylaşımında bulunulmadığını belirterek Büyükşehir Belediyesi’ne tepki gösterdi.

‘DANIŞILMAMASI YANLIŞ’
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın tarafından yetkilendirilen Niğde Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Yrd.doç.dr. Baki Öztürk’ün Niğde’de daha önce yapılan bir master planı Antalya’da uygulamak üzere çalışmalar yapmasını eleştiren Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Kutlu Taner, hocaya veryansın etti. Taner, “Antalya’nın yorulmuş bina sayısı çok farklı, nüfusu farklı, bu şekilde davranılarak plan yapılması ve bize danışılmaması yanlıştır” diye konuştu.

HİZMET ETMEK İSTİYORLAR
Deprem Master Planı ile ilgili Antalya’da dahil olmak üzere Türkiye’nin bir çok yerinde bu planla ilgili çalışma yapmadığını biliyorduk. Büyükşehir Belediye Başkanı bununla ilgili bir çalışma başlattığını söyledi ancak şu an hiçbir gelişme yok. Sadece bir örnekten de yola çıkılması doğru değildir. Biz bu konu ile ilgili göreve çağrılmayı hep bekledik. Bize görev verildiği anda Antalya için bu hizmeti yerine getirmek borcumuzdur. Bundan kaçmayız ancak bu şehirde yaşayan bizleriz bizim de çorbada tuzumuz olmalı” dedi.

Taner kentin acil çözüm bulunması gereken ve yıkılma riski taşıyan İl Özel İdaresi eski binası hakkında ve şehrin genelinde bir deprem riski olup olmadığı hususlarında da yorumda bulundu. Antalya’da bugüne kadar gerçekleşen yıkıcı veya hasar yapıcı depremlerin daha çok deniz merkezli olduğuna dikkat çeken Taner, “Kıbrıs’ın kuzeyindeki helenik çukuru üzerinden geçen fay hattının kıpırdaması ile depremler olmuş. Bu kırık hattın 100 yıldır sessizliğini koruduğu biliniyor. Bu da bu bölgede bir enerji birikmesini beraberinde getirdiği için deprem öncesi önlemlerin alınmasını gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

‘DEPREM ÖNCESİNDE EKSİĞİZ’
Taner, “Antalya’nın 1. dereceden 4. dereceye kadar deprem riski taşıyan bölgeleri var. Kentin merkezi ve batı tarafları Finike ve Kemer bölgesi 1 ve 2. dereceye girerken, kentin doğu kesiminde Serik, Gazipaşa taraflarına gidildiğinde 3 ve 4. dereceye göre adlandırılıyor. Türkiye enkaz kaldırmada yaraları sarmada başarılı oldu ancak marifet bu değil. Deprem yaşanmadan önce tedbir alabilmek marifettir. Geçmişte yaşanılan büyük facialara rağmen ciddi anlamda alınmış önlemler yok. Avrupa ve Japonya bu konularda her gün yeni bir buluş ile kendilerini depreme hazır hale getirmeye çalışıyorlar biz ise deprem öncesi konularda eksik kaldık” dedi.

‘NE YAPILACAĞI TARTIŞILMALI’
Öte yandan İl Özel İdaresinin eski binasının yıkılma kararının doğru bir karar olduğunu da savunan Taner, “Oranın zemini travertenler genel özellikleri nedeniyle karstik yapıda olduklarından hassas görünebilir ancak inşaat yapılmayacak anlamına gelmez. Yükü çok katlı olmayan sanat etkinliği için bir yapı düşünülebilir. Binanın kendisinden kaynaklanan kusurlardan dolayı yıkılması kararı verilmiş bu saatten sonra bundan vazgeçilmeyecektir. Mermer kaplamaların binaya artı yük getirdiği söyleniyor. Bina yıkıldıktan sonra yerine yapılacak şey hakkında toplu bir ortamda tartışma yapılmalı” şeklinde konuştu

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler