HABER

Nesli tükenmekte olan hayvanlar

ANKARA (İHA) - Çevre ve Orman Bakanlığı, 2005 yılı içinde 86 adet ceylan, 109 adet Anadolu yaban koyunu, 99 adet geyik, 21 bin 500 adet sülün ve kekliği, soyları tamamen yok olduğu veya sayıları azaldığı için eski yaşam alanlarına yeniden yerleştirdi.

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, ülkenin sahip olduğu doğal kaynak değerlerinden olan av ve yaban hayatının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir yönetimiyle gelecek nesillere aktarılmasının sağlanmasının, Bakanlığın hassasiyetle üzerinde durduğu çalışmaların başında geldiği belirtildi. Bakanlık, doğada nesli azalan veya yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan yaban hayvanlarının üretilip çoğaltılması ve biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yaban hayvana üretme istasyonları kuruldu.

1978 yılında Şanlıurfa Ceylanpınar'da kurulan Ceylan ve 1977 yılında Bilecik'te kurulan Kelaynak Üretme İstasyonları ile bu türlerin yok olması önlendi. 1966 yılında Konya Bozdağ'da Türkiye'de son olarak bulunduğu alanın koruma altına alınmasıyla endemik bir tür olan Anadolu yaban koyununun günümüze ulaşması sağlandı. Doğada nesli azalan yaban hayvanları, uygun ortamlarda üretilip yeterli miktara ulaştıktan sonra, doğaya adaptasyon çalışmalarını takiben doğal yaşam ortamlarını yeniden yarleştiriliyor. 2000 yılında itibaren üretme istasyonlarında üretilen geyiklerle başlayan memeli yaban hayvanlarının doğaya yerleştirilmeleri çalışmaları, tür ve sayı bazında artarak devam ediyor. Bu güne kadar 86 adet ceylan, 109 adet Anadolu yaban koyunu, 349 adet geyik, ayrıca yaklaşık 100 bin adet sülün ve keklik doğaya yerleştirildi.

En Çok Aranan Haberler