Nevşehir Üniversitesi'nde, "Yaşam İçin Su" konulu konferans düzenlendi.
NEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeliha Leblebici tarafından verilen "Yaşam İçin Su" konulu konferansa, NEÜ akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.
Leblebici, dünyanın yaklaşık yüzde 75'inden fazlasını kaplayan suyun sadece çok küçük bir kısmının insanoğlu tarafından kullanıma uygun olduğunu ve değerlere bakıldığında su kaynaklarının kullanımına özellikle dikkat etmek gerektiğini belirterek dünyada su tüketiminin çok hızlı bir şekilde artmasının yanında çevre kirliliği ve sanayileşmeden dolayı temiz su kaynaklarının hızla azaldığını kaydetti.
Yapılan araştırmalara göre her yıl 250 milyon insanın sudan kaynaklanan salgın hastalıklara yakalandığını ve yaklaşık 10 milyon kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Leblebici, şöyle devam etti:
"22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yapılan açıklamalarda kirli suya bağlı sebeplerden dolayı dünyada her gün 4 bin çocuğun öldüğü ve 400 milyon çocuğun da hayatta kalabilmek için ihtiyaç duydukları asgari temiz su imkanından yoksun olduğunu belirtiliyor. Bunun yanında bugün, 6 milyar olan dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sinin güvenli su kaynaklarından yoksun olduğu söyleniyor. 1950 yılında kişi başına düşen su miktarı 16 bin 800 iken bu miktar 2000 yılında 7 bin 300 metreküpe düşmüştür. Dünya nüfusunun yaklaşık 8 milyarı bulmasının beklendiği 2025 yılında ise kişi başına su tüketiminin yaklaşık 4 bin 800 metreküpe düşeceği tahmin edilmektedir. Tüketimdeki bu azalış su kaynaklarının kıtlığına bağlanmaktadır. Kaldı ki, 2025 yılına kadar şu an kullanılabilir durumda olan birçok su kaynağı kirlenecektir. Bu kaynaklardan su sağlanamaz duruma gelecektir Hızlı nüfus artışı, canlı kirleticiler, toksik kimyasal maddeler, organik maddeler, sentetik deterjanlar, radyoaktivite, petrol kirliliği ve pestisitler su kirliliğine sebep olan etmenler arasında bulunurken, su kaynaklarının azalmasına neden olan etmenler arasında ise yer altı su kaynaklarının kontrolsüz şekilde kullanılması, tarım arazisi oluşturmak amacıyla sulak alanların drenajının yapılarak kurutulmaları yer almakta. Bizler bir biyolog olarak aynı zamanda da çevreciyiz farkındalığın yaratılması amacıyla öncü olmalıyız ve doğal kaynaklarımızın daha uygun kullanılması konusunda örnek oluşturmalıyız."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz