YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Nevşehir Devlet Hastanesi'nde hastayı uyutmadan beyin ameliyatı yapıldı

Beyninde tümör bulunan 56 yaşındaki Yusuf Çopur isimli hasta, anestezi yapılmadan uygulanan 'uyanık beyin tümörü'...

Nevşehir Devlet Hastanesi'nde hastayı uyutmadan beyin ameliyatı yapıldı

Beyninde tümör bulunan 56 yaşındaki Yusuf Çopur isimli hasta, anestezi yapılmadan uygulanan 'uyanık beyin tümörü' ameliyatı ile yeniden sağlığına kavuştu. Hasta, birkaç gün hastanede müşahede altında tutulduktan sonra taburcu edildi.
Beyninde tümör bulunan 56 yaşındaki hasta kafasında ağrı şikayeti ile hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından beyninde tümör tespit edildi. Çopur, Nevşehir Şevki Atasagun Devlet Hastanesi beyin cerrahisi bölümü tarafından yapılan ‘’ uyanık beyin tümörü ameliyatı’’ ile şikayetlerinden tamamen kurtuldu.
Yusuf Çopur’a bir takım tetkikler yapıldı, yapılan tetkiklerin ardından hastanın beyninde tümör tespit edildi. Nevşehir Şevki Atasagun Devlet Hastanesi Beyin Cerrahı Mehmet Savran ile Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Doktor Mustafa Denizhan Yıldırım ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ‘’ uyanık beyin tümörü ameliyatı’ ile hastaya narkoz uygulanmadan başarılı bir beyin operasyonu ile tümör çıkarıldı.
Beyin Cerrahı Mehmet Savran yaptıkları incelemenin ardından hastanın beyninde tümör tespit edildiğini söyledi. Savran, saptanan tümörün beynin görme yollarının üzerinde olduğunu belirtti. Dr. Savran "Hastada saptanan tümör beynin görme yollarının üzerinde olduğu için hastada herhangi bir hasara sebebiyet vermemek amacıyla hasta ile konuşa konuşa beyin ameliyatını gerçekleştirmemiz gerekiyordu. Uyanık beyin tümörü ameliyatı adı verilen ve sınırlı sayıda araştırma üniversitesi ve büyük özel hastanelerde uygulanan bu yöntemle, risk minimuma indirilmiş ve ameliyat başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir." diye konuştu.
Savran, "Hastamızın beyninde oluşan tümörü çıkartırken sağlam beyin dokusu belki zarar görür, ısınır veya kesilirse o durumda bir takım bulgular ortaya çıkabilir. Örneğin bacağı veya kolu felçli olabilir, konuşma yeteneğini kaybedebilir. Diğer yanda hastanın el ve kolunda sorun oluşabiliyorsa bunu da yine hastaya el ve ayaklarını oynatma komutları vererek çok net bir şekilde bunu gözlemleme olanağımız oluyor. Olumsuzluk yaşanması halinde orada durdurabiliyoruz. Yani ilgili beyin bölgesini kontrol altında tutarak hastanın zarar görmesini önlemişte oluyoruz. Eğer hastayı uyutarak beyin tümörü ameliyatı yapacak olursak uyuttuğunuzda da tümörü çıkartabiliriz ancak hasta uyanana kadar her şey bir sürprizdir. Uyandığında felçli de olabilir, konuşma yeteneğini de kayıp edebilir, kolu ve bacağı felçli olabilir. Hastaya uyandığında bunu söylemek, farklı bir yıkımı da mutlaka beraberinde getirecektir." diye konuştu.
Nevşehir Devlet Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Doktor Mustafa Denizhan Yıldırım ise ameliyatın bir ekip işi olduğunu, uyanık beyin tümörü ameliyatında hastanın kalp, solunum gibi organlarını uyuşturmadıklarını, sadece beynin ağrı hissi veren bölümlerini uyuşturduklarını söyledi.
Kalp, şeker, ileri derecede böbrek yetmezliği ve akciğer hastalığı olan, genel anesteziyi yani tamamen uyutulup solunum makinesine bağlanma olayını kaldıramayacak olan hastalarda bu yöntemi kullandıklarını belirten Yıldırım, "Beyninde tümör olan hastamız, ileri dereceye kalp yetmezliği olan bir hasta idi. Hastamızı hiç uyutmadan beyindeki tümörü aldık." dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler