YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Nevşehir Eczacı Odası Başkanı Tansu Dörtkol:

Nevşehir Eczacı Odası Başkanı Tansu Dörtkol, vatandaşların bitskisel ilaç kullanırken eczacılara danışması tavsiyesinde bulundu.

Nevşehir Eczacı Odası Başkanı Tansu Dörtkol:

Nevşehir Eczacı Odası Başkanı Tansu Dörtkol, vatandaşların bitskisel ilaç kullanırken eczacılara danışması tavsiyesinde bulundu.

14 Mayıs Eczacılık Günü dolayısıyla, Nevşehir Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'nda toplanan eczacılar, burada anıta çelenk bırakarak hep birlikte saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı'nı okudu. Daha sonra gün dolayısıyla bir açıklama yapan 52. Bölge Nevşehir Eczacı Odası Başkanı Tansu Dörtkol, 14 Mayıs tarihinin eczacılık eğitimi veren kurumların çekirdeğini oluşturan ilk eczacılık sınıfının açılarak Türkiye'de bilimsel eczacılığın başlatılmasının yıldönümü olduğunu hatırlatarak Nevşehir Eczacı Odası olarak bilimsel eczacılığın 173. yılını kutlamanın sevincini yaşadıklarını söyledi.

Bu uzun zaman diliminde ilaç ve eczacılık alanında yaşanan tüm değişimlere rağmen halk sağlığının korunmasının tüm eczacıların temel hedefi olduğunu vurgulayan Dörtkol, eczacıların tarihsel mirası, toplumsal misyonu ve gelecek vizyonu ile insan yaşamını temeline koyan böylesine kutsal bir mesleğin mensubu olmaktan büyük bir gurur duyduklarını kaydetti.

2009 yılından itibaren belirli temalar etrafında Eczacılık Haftası olarak kutlamaya başladıkları 14 Mayıs'ın odağına bu yıl bitkisel Ürünleri yerleştirdiklerini anlatan Tansu Dörtkol, "14-20 Mayıs tarihleri arasında kutlayacağımız Eczacılık Haftası'nda ülkemizde ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelmiş bulunan "Bitkisel Ürünlerin ve Gıda Takviyelerinin Kullanımı" konusunda gerek eczanelerimiz gerekse tüm iletişim kanalları aracılığı ile halkımızı bilgilendirmeyi hedefliyoruz. Bu noktada sağlık alanının tüm bileşenlerini meslekî ve toplumsal sorumluluklarının farkına varmaya davet ediyoruz.Bitkisel ürünler konusunda ülkemizdeki mevcut uygulamalara bakıldığında, gerek alanın tanımlanması gerekse yasal düzenlemeler ve denetim aşamasında ciddi sıkıntılar olduğu görülmektedir. Söz konusu alanda ülkemizde en önemli sorunlardan biri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan "gıda destek maddesi" adı altında ruhsat alıp bitkisel tedavi edici şekliyle piyasaya sürülen ürünlerdir. Hiçbir standardı olmayan bitkisel ürünlerin ve gıda takviyelerinin bireye özgü değerlendirmeler yapılmaksızın, bilimsel yetkinliğe sahip olmayan kişilerce, herhangi bir denetime tabi olmayan mekânlardan ya da radyo, televizyon ve internet gibi iletişim kanalları ile tanıtılmakta, reklâmı yapılmakta ve satışa sunulmaktadır. Söz konusu ürünler içerikleri tam kontrol edilmediği ve denetlenmediği için halk sağlığını ciddi boyutlarda tehdit etmektedir. 2010 yılında yürürlüğe konulan Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Yönetmeliği ile Türkiye'de de bitkisel ilaçların sunumunda eczanelerin yetkili ve sorumlu olduğu yasal bir çerçeveye kavuşturulmuştur. Ancak bitkisel ilaç tanımı ve sınıflandırması açısından mevzuatta boşluklar bulunmakta, dolayısıyla söz konusu ürünler eczaneler dışında halka sunulmaya devam etmektedir. Sağlığa ilişkin tüm ürünlerde olduğu gibi bu ürünlerin kullanımı noktasında akıldan çıkarılmaması gereken husus; gereğinden fazla dozda kullanılması ya da faydalanıcıların doğru belirlenmemesi durumunda bitkisel ürünlerin yarardan çok zarar getireceğidir. Bitkisel ürünler ve gıda takviyeleri diğer ilaçlarla birlikte kullanılırken son derece dikkatli olunması gerekmektedir. Birey bu konuda en doğru bilgiye hekim ve eczacı vasıtasıyla ulaşabilir" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler