HABER

Nevşehir'de patates siğili hastalığı yayılıyor

NEVŞEHİR (İHA) - Nevşehir'de geçtiğimiz yıllarda tarım arazilerinde ortaya çıkan patates siğili hastalığı yayılmaya devam ediyor. Patates siğili hastalığı nedeniyle patates ekimi yasaklanan tarım arazisi 145 bin dekara ulaştı.

Nevşehir Tarım İl Müdürü Muhlis Atay yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezlerinin başında gelen Nevşehir'de, 2004 yılında ortaya çıkan patates siğili hastalığı nedeniyle Nevşehir merkez, Kaymaklı beldesi ve Derinkuyu ilçesinde çok sayıda tarlanın karantinaya alınarak bu bölgelerde patates ekiminin yasaklandığını söyledi. Geçtiğimiz yıl patates ekimi yasaklanan tarım arazisi miktarının 133 bin dekar olmasına karşın, 2007 yılında hastalığın daha fazla tarım arazisine yayılmasının önüne geçilemediğini ve hastalıklı tarım arazisi alanının 145 bin dekara ulaştığını kaydetti.

Hastalık nedeniyle karantinaya alınan tarım arazilerinde yaklaşık 20-25 yıl patates ekiminin yapılmasının mümkün olmadığını ifade eden Atay, hastalığın yayılmasını önlemek ve patates üreticilerini alternatif ürünlere teşvik için çalışmalar yaptıklarını vurguladı. Üreticilerin hastalığa karşı bilgilendirilmeleri amacıyla sürekli olarak köylerde bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini belirten Atay, "Bölgede geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan patates siğili hastalığına karşı sürekli olarak yeni projeler üretiyoruz. Şu anda patates siğili hastalığının görüldüğü ve karantinaya alınan tarlalarda, bu hastalığa dayanıklı yeni patates çeşitleri üretim denemeleri yapılıyor. Bu konuda Nevşehir Ziraat Odası ve çeşitli üniversitelerle işbirliği içerisindeyiz. Bunun yanında hastalığın daha fazla yayılmaması için de gerekli tedbirlerimizi aldık. Bugüne kadar bilinçsiz ekim nedeniyle bu duruma gelindi. Bundan sonra üreticilerimizin daha bilinçli hareket etmelerini istiyoruz" dedi.

Tarlalarında patates siğili hastalığı görülen 2 bin 500 dolayındaki üreticinin, yaklaşık 25 yıl boyunca tarlalarında patates ekimi yapmalarının şu anda mümkün olmadığını vurgulayan Atay, üreticilerin patatesten bu süre için vazgeçerek alternatif ürünlere yönelmeleri gerektiğini söyledi. Bölgedeki yasaklı 145 bin dekar arazide yapılabilecek en uygun tarımın meyve üreticiliği olduğunu da sözlerine ekleyen Atay, "Şu anda yapılabilecek en iyi şey bu alanlarda meyve yetiştiriciliğine yönelmek. Bu sayede hem de hastalıklı tarım arazilerinin dinlenmesi sağlanmış olacak. Çünkü yoğun gübreleme ve sulamanın yapıldığı bu alanlarda toprak kirlenmesi hat safhada. Bu alanlara meyve fidanları dikilerek, meyve üreticiliği yapıldığı takdirde üreticilerimiz için oldukça faydalı olacağı görüşündeyiz. Zaten bir meyve ağacının ömrü de 25 yıl. 25 yıl sonra bu alanlardan hastalıkta temizlenmiş olacak ve istenildiği takdirde üreticiler yeniden patates ekimine dönebilecekler" diye konuştu.

Patates siğili hastalığı ve beraberindeki ekim yasağından 2 bin 500 dolayında bir çiftçinin etkilendiğini belirten İl Tarım Müdürü Muhlis Atay, bu çiftçilerin desteklenmesi ve mağdur olmamaları amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın bir dizi destekleme uyguladığını açıkladı. 2007 yılına kadar hastalık nedeniyle tarlalarında patates ekimi yasaklanan üreticilere, alternatif ürün ekimleri nedeniyle verilen desteğin bu yıl hiçbir ekim yapmasalar dahi yinede verileceğini duyuran Atay sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bakanlığımızın yaptığı çalışmalar sonucu 2007 yılında, tarlalarında patates siğili hastalığı görünen ve patates ekimi yapmaları yasaklanan çiftçilere bu yıl ekim yapmasalar dahi dekar başına 110 YTL destek pirimi verilecek. Bunun yanında alternatif ürünlerin ekimini yapmaları dahilinde alacakları destek primleri daha da artacak. Amacımız patates üreticilerimizin yasaklamadan dolayı mağdur olmamaları. Bu konuda sürekli olarak yeni arayışlar içerisindeyiz."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler