Türkiye ile bazı Avrupa ülkeleri arasında yaşanan kriz, ABD basının dikkatini çekmeye devam ediyor. New York Times gazetesi, anayasa değişikliği referandumu öncesi "bölündüğü" dediği Türkiye'nin "Avrupa'da bir düşman bulduğu" görüşünü de savundu. Gazete, geniş haberinde AB ile yaşanan sorunun "kalıcı bir kaymanın başlangıcı olabileceği" görüşlerini de aktardı.
"TÜRKİYE AVRUPA'DA BİR DÜŞMAN BULDU"
New York Times "Erdoğan Yönetimindeki bölünmüş Türkiye Avrupa'da bir düşman buldu" başlıklı haberinde 16 Nisan referandum öncesi Türkiye'deki durumu değerlendirirken Türkiye ile bazı Avrupa ülkeleri arasında yaşanan krizleri de vurguladı. Gazete şu yorumu yaptı:
"Hükümetin kaybetmekten korkttuğu başa baş bir yarış devam ederken Türkiye, son günlerde Hollanda ve diğer bazı Avrupa ülkelerinin, (Türk) bakanlarının kıtadaki Türk diasporasına yönelik mitingler düzenlemelerini durdurma girişimlerini kınadı. Atışma Pazartesi günü, Türk yetkililerin yurt dışında bulunan Hollanda Büyükelçisinin dönmemesi gerektiğini söylerken kıtaya mülteci akını azaltan anlaşmayı gözden geçirmekle tehdit etmesinden sonra kötüleşti."
"MİLLİ DUYGULARI KIŞKIRTTI"
ABD'li gazete, haberinde bazı analistlerin Türk Hükümetinin yurt içinde "evet" oyuna desteği artırmak amacıyla "ifade özgürlüğünü bastıran liberal hükümetlerin iki yüzlülüğünden şikayet ederek milli duyguları kışkırttığı" iddialarına yer verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Avrupa'yı bir dış tehdit olarak şekillendirerek sadece kendi seçmenleri değil aynı zamanda MHP tabanını da ikna etmeyi umduğunu" öne süren gazete, "Türkiye'de bulamadıkları bir düşmana ihtiyaçları vardı ve bu düşman Avrupa'da keşfettiler" gibi savları yansıttı.
Haberde bazılarının Avrupa ile yaşanan krizlerin referandumun ardından son bulacağını beklerken bazılarının da bunun "Türkiye'nin görünümündeki kalıcı bir kaymanın başlangıcı, belki Avrupa Birliği'ne katılma hedefinin nihai reddi olmasından korkuyorlar" sözleri de kullanıldı.
(ANKA)(CN/ORH)