WASHINGTON (İHA) - New York Times Gazetesi başyazarı, bugün yayımlanan makalesinde Türkiye'ye yönelik sert eleştirilerde bulundu. Başyazar, "AB'nin, sonunda Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine başlamayı kabul etmesinin ardından Türk Hükümeti'nden ifade özgürlüğü ve insan haklarına ilişkin yükümlülükleri konusunda rahatsız edici sinyaller gelmeye başladığını" yazdı.
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2002'de iktidara gelmesinin ardından demokrasi ve insan hakları konusunda doğru şeyler söylediğinin ifade edildiği makalede, Erdoğan'ın güçlü Türk Ordusu'nun karşı çıktığı yasaları çıkartma cesaretini gösterdiği ve bunun AB'nin Türkiye'yle üyelik müzakerelerine 3 Ekim'de başlama kararına yol açtığı belirtiliyor. Makalede ayrıca şu görüşlere yer veriliyor:
"Türkiye, berbat bir devre olan 1980 ve 1990'lardan sonra vatandaşlarının haklarına riayet etme konusunda önemli bir gelişme sağladı. Fakat bu gelişme, şiddetle baskı altında tutmanın ülkede hala var olduğunu gösteren olaylarla, Dünya Kadınlar Günü'nde gösteri yapan bazı insanlara polisin şiddet uygulanması ve Bay Erdoğan'ın kendisini eleştirenleri mahkemeye vermesi ile sekteye uğradı."
Türk Hükümeti'nin 10 yıldan uzun bir süre önce güvenlik güçleri tarafından köylerinden zorla çıkarılan 300 bin Kürt vatandaşına yardım etme konusunda verdiği sözü yerine getirme konusunda da başarısızlık sinyalleri verdiğinin ifade edildiği makalede, ayrıca şu cümleler yer alıyor:
"Bunların bir kısmı şimdi şehir varoşlarında fakir bir hayat yaşıyor. Sadece çok küçük bir kısmı geriye dönebildi. İnsan Hakları Gözlem Grubu'nun geçen ay yaptığı açıklamaya göre, bunun nedenlerinden biri, hükümet tarafından yerleştirilen paramiliter güvenlik güçlerinin bu insanlar için oluşturduğu tehdit. Açıklamada, bu güçlerin geri dönenlere saldırdıkları, hatta bazı durumlarda öldürdükleri ifade ediliyor. Hükümet, bu güvenlik güçlerini buradan almalı ve geri dönenlere tahrip edilmiş köylerini, ev, okul, yol, su sistemleri ile sağlık teşkilatlarını kurma konusunda yardım etmek için daha fazla şey yapmalıdır. Bütün bunlar para gerektirir. Türkiye uluslararası standartlara uyarsa bu yardım sağlanabilir. İstikrarlı ve demokratik bir Türkiye'ye ihtiyacı olan AB ve ABD, dikkatli bir gözlem yaparak ve Erdoğan hükümetine destek olarak bu konuda yardımcı olabilir."