HABER

New York Times'tan Twitter'a Türkiye çağrısı

New York Times gazetesi Twitter'a, kullanıcı bilgilerini Türk yetkililerle paylaşmaması için çağrıda bulundu.

New York Times'tan Twitter'a Türkiye çağrısı

New York Times'ın 18 uzman gazeteciden oluşan Editoryal Kurulu'nun imzasıyla yayımlanan "Türkiye'nin Twitter'la Savaşı" başlıklı başyazıda şöyle denildi:

"Türkiye'nin kavgacı başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, 'topluma yönelik en büyük tehdit' olarak tanımladığı Twitter'ın kullanıcılarının da gözünü korkutmakta kararlı görünüyor.

Türk hükümetinin son dönemde Twitter'a girişi iki haftalığına engellenmesinin ardından şirketin yöneticileri geçen günlerde Erdoğan yönetiminden yetkililerle buluşarak, hükümetin çeşitli taleplerini ele aldılar.

Türk hükümeti Twitter ve diğer internet platformlarından şikayetçiydi. Zira bazı Türkler bu platformları kullanarak; Sayın Erdoğan ve ailesi dahil, önemli siyasi figürleri kapsayan bir yolsuzluk soruşturmasına ilişkin sızıntıları yayınlıyordu. Türkiye'deki üst mahkeme iki hafta önce hükümetin Twitter yasağını kaldırmasına hükmetti.

Twitter bazı mesajların Türkiye'de görülmesini engellemeyi kabul etti. Söz konusu mesajlar dünyanın geri kalanında görülebilecekti. Hükümet ayrıca şirketten Türkiye'de bir ofis açmasını, reklam gelirlerinin vergisini ödemesini ve sızıntıları yayınlayanların kimliklerini açıklamasını istiyor.

'BOYUN EĞERSENİZ...'

Twitter, kullanıcılar hakkındaki bilgileri Türk yetkililere verip vermeyecekleri konusunda henüz bir açıklama yapmadı. Geçmişteki bazı davalarda, kullanıcı bilgilerini açıklamayı reddetmişti. Bazı durumlarda ise mahkeme kararı üzerine bilgileri verdi. Twitter'ın altı ayda bir yayımladığı şeffaflık raporuna göre, şirket 2013'ün ikinci yarısında kullanıcı hesaplarına ait bilgiler için dünya genelindeki çeşitli hükümetlerden 1,410 talep aldı. Şirket bunlardan yüzde 50'sinde bazı kullanıcı bilgilerini verdi. Türkiye'den 10'un altında talep aldı. ABD'den gelen talep sayısı ise 833.

Türk hükümeti Twitter'ı kullanıcı kimliklerini açıklamaya zorlarsa, şirket açıkça siyasi bir eylem olan bu girişime karşı kesinlikle güçlü şekilde direnmelidir. Bu tip taleplere boyun eğmek; Sayın Erdoğan'ın yönetiminin, muhaliflere ve siyasi karşıtlarına zulmünde yardımcı olacaktır.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 'dünyanın en fazla gazeteci hapseden ülkesi' Türkiye'nin 1 Aralık'tan itibaren 40 gazeteciyi hapsettiğini bildirdi. Bu gazetecilerin çoğu, muhalifleri susturmak için sık sık kullanılan terör ya da diğer devlet karşıtı suçlamalardan içeride tutuluyor."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler