HABER

New York'ta "Hüsnü", İstanbul'da "Cladıou"

New York'ta "Hüsnü", İstanbul'da "Cladıou"

Kültürler arası müzik tabanlı etkileşim projesi "New York and Istanbul Music of Turkey"; İstanbul ve New York'ta eş zamanlı olarak gerçekleşen konserlerle tamamlandı.

Ülkemizin köklü eğitim kurumlarından Kadıköy Maarif'in de aralarında yer aldığı İstanbul'dan dört okulun, New York'tan dört okulla eşleşerek, "Evrensel Şehir Toplantıları" alt başlığında, iki aydan fazla bir zamandır internet üzerinden hazırlık çalışmalarını yürüttüğü projenin; Amerikan ve Türk kültürleri arasında müzik ortak tabanlı diyalog oluşturmak amacı taşıdığı belirtildi.

Boğaziçi Üniversitesi, Carnegie Hall ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortaklaşa girişimiyle başlatılan projenin konser finalinin New York Carnegie Hall ayağında Türk klarnetçi Hüsnü Şenlendirici; Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde ise Cladiou Quentent grubu sahne aldı. Dünyanın farklı iki kentinde aynı anda gerçekleşen konserler arasında, internet teknolojisi kullanılarak eş güdüm sağlandı. Proje kapsamında ayrıca, projenin Türkiye ayağının müzik grubu Cladiou Quentent Kadıköy Maarif'te öğrencilerle söyleşi yapıp mini bir konser verdi.

Kadıköy Maarif, Şişli Terakki, Şehremini Anadolu Lisesi ve Beyoğlu Atatürk Anadolu Lisesi'nin projenin Türkiye ayağı için seçilen okullar olduğunu belirten Kadıköy Maarif "Proje Kulübü" öğrencileri ve koordinatör öğretmenleri, projenin amaçlarıyla ilgili şu bilgileri verdiler: "Bu proje, hazırlık, uygulama ve hatta konser aşamaları da dahil, tüm iletişimin internet teknolojisi kullanarak gerçekleştirildiği, kültürler arası müzik tabanlı ortak bir yolculuk oldu. Temsili başlangıç noktaları olarak, İstanbul ve New York gibi iki önemli metropolün seçilmiş olması bile bir çok şeyi anlatıyor. Projenin uygulama süreci iki aydan fazla bir zamandır devam ediyor.

Eşleştiğimiz New York okuluyla, www.carnegiehall.com internet sitesinde, kendi kullanıcı adlarımız ve şifremizle ortak iletişim platformu oluşturduk. Ortak oluşturduğumuz plan çerçevesinde, ABD ve Türkiye'nin istatistiksel karşılaştırması; ABD ve New York'un istatistiksel karşılaştırması; aile, yemek ve kültür; pop müzik değişimi; konser verecek müzisyenleri ve yerel müzik enstrümanlarını tanıma gibi konularda çalışmalar yapıp, yoğun video konferans toplantıları gerçekleştirdik. Ortak çalışma planı hazırlanırken şu tarz sorular dikkate alındı: ‘Müzik, değişimi güçlendirmede ve geliştirmede nasıl bir rol oynar?'; ‘Öğrencilerin müzik ve kültür hakkındaki var sayımlarının sınırlarını zorlamanın en iyi yolları nelerdir?'; ‘Müzik eğitimi almamış sınıf öğretmenleri, öğrencilerinin yabancı müzikleri eleştirel bir şekilde dinlemelerine nasıl yardımcı olabilir?'; Öğrencilerin, Uzaktan Öğrenim Etkinliğinde Türk klarnetçi Hüsnü Şenlendirici ve orkestrasıyla ilgilenmelerini sağlamak için en iyi hazırlık nedir?'... Tüm bu iki aylık süreç bizlere inanılmaz keyifli öğrenim ve iletişim fırsatları ve tecrübeleri sundu."

En Çok Aranan Haberler