HABER

Nezleye dikkat

Uzmanlar, burun içini döşeyen zarın akut iltihabı sonucu genellikle sonbahar ve kış aylarında görülen ve son derece bulaşıcı olan nezleye karşı vatandaşları uyardı.

Nezleye dikkat

Samsun Gazi Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Habip Demirel, hastalık etkeninin en sık virüslerse de, streptokok, stafilokok ve influenza basili gibi bakteriler de olabileceğine dikkat çekerek, "Kuluçka süresi birkaç saat ile 10 gün arasında değişir" dedi.

Soğuk, nem ve üşümenin hastalığa yakalanmayı kolaylaştırdığını, halsizlik, burunda kuruluk ve tıkanıklığı ince bir burun akıntısının takip ettiğini dile getiren Dr. Demirel, "Hafif ateş, gözlerde şişkinlik, boğaz ağrısı, kırıklık ve hafif ağrılar olur. Akıntı 4-5 günde koyulaşır ve sararır. Bir haftada kesilebileceği gibi 3-4 hafta kadar da devam edebilir.

SİNÜZİTE DÖNEBİLİR

Enfeksiyon ilerlerse, sinüzite de sebep olur. Viral olanın tedavisi, korunmak ve dinlenmektir. Korunmak, nezleli kişilerden uzak durmakla mümkündür. 7 günden fazla olmamak üzere her 3-4 saatte bir bazı ilaçlar kullanılarak, burun zarındaki damarların büzülmesi sağlanır, akıntı ve tıkanıklık azaltılarak rahatlama sağlanır" dedi.

Bakteriyel nezlede ise etken mikroorganizmaya yönelik antibiyotik tedavisi yapılması gerektiğine değinen Demirel, kronik nezlenin nispeten daha nadir görüldüğünü ifade etti. Demirel, "Kronik nezleye kuru nezle de denir.

Buna, şeker hastalığı ve böbrek hastalıkları gibi kronik hastalıklar sebep olabilir. Burada şikayet, burun kuruluğu, tıkanıklık ve kabuklanmadır. Atrofik rinitde, burun içi iyice genişler ve kötü koku olur. Bunlardan başka alerjik nezle ve vazomotor nezle vardır. Vazomotor nezle, burun mukozasının, damar bozukluğuna bağlı olarak kan ile dolup şişmesidir. Hapşırık ve sulu burun akıntısı yapar. Sebebi bilinmemektedir. Her iki cins nezlenin de tedavisinde, vücudun genel olarak değerlendirilmesi, altta yatan nedenin belirlenmesi ve buna yönelik tedavi esastır" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler