NFT günümüzde sıklıkla pek çok alanda ve konu başlıklarıyla gündeme gelmektedir. Anlamını bilmeyenler ise NFT'nin ne olduğunu internette sorgulamaktadır. "Değiştirilemez Jeton" olarak açıklanan NFT, genel tanımlamaların haricinde her türlü değerli bir varlığı temsil edebilmektedir. Dijital alanda edinilen mülk ve koleksiyonerlik gibi olgularla da açıklanabilir. Dolayısıyla NFT, dijital dünyada pek çok yeni olgunun yer alabildiği etkiye sahip bir konu olarak kişilerde ilgi uyandırmaktadır.
Bir dijital varlığın benzersiz olduğunu ve dolayısıyla birbirinin yerine kullanılamayacağını onaylayan, blok zinciri adı verilen dijital bir defterde depolanan veri birimi Nitelikli Fikri Tapu (NFT) olarak adlandırılır.
NFT ne anlama gelir sorusunun yanıtı olarak; NFT kavramının açılımı “Non Fungible Token” ya da Türkçe çevirisi ile “Değiştirilemez Token” olarak ifade edilebilir. NFT, dijitalde var olan her türlü değerli bir mülkü temsil edebilmektedir. Örneğin, dijital ortamdaki bir kişiye ait olabilen metalar, NFT olarak adlandırılabilir. Böyle düşünüldüğünde NFT’ler, kripto para değil de bir meta ya da ürün olarak değer görür. Kripto para sistemine benzetilmesinin nedenlerinden biri ise, NFT’ler de Bitcoin ya da Ethereum gibi blok zincir tabanlı bir yapıya bağlıdır.
NFT’ler genellikle koleksiyon olarak değer gören ürünlerdir. Örneğin, eski dönemlere ait nostaljik oyun kartları, dijital mecrada NFT olarak üretilip talep görebilmektedir. NFT’nin kripto paralardan ayrılan diğer bir özelliği ise her bir NFT'nin özgün olup birbirinden farklı biçimlerde tasarlanabilmesidir.
NFT’ler, blok zinciri (blockchain) üzerinde yer almaktadır. Dolayısıyla NFT’ler bütünüyle dijital ortamdaki varlıklardır. Bu noktada NFT’lerin ne işe yaradığı ve herhangi bir karşılığının olup olmadığı merak ediliyor. NFT’lerin de dijital ortamda gerçekleşen bazı karşılıkları mevcuttur. Bu varlıklar bir sanat eseri, fotoğraf, edebi bir yazı ve daha pek çok türdeki eser olabilir. NFT’nin değeri, benzersiz ve biricik olmasından oluşur. Özetle NFT alan kişi diğer insanlarda olmayan dijital bir varlığa sahip olur.
NFT’lerin yüksek değerleri göz önüne alındığında, NFT nasıl yapılır sorusu da merak konusu olur. NFT yapmak için ilk olarak; NFT destekleyen bir dijital cüzdan edinmek gerekir. Dijital cüzdan, kripto para birimi depolamak ve yollamak için kullanılan bir sistemdir. NFT’ler genellikle Ethereum blockchaini üzerinde yapılırlar, bu nedenle Ethereum cüzdanı sahibi olmak da gerekebilir. Tüm bunlar mevcut olduğunda, NFT oluşturmak için bir platform seçmek gerekmektedir. Platformlar, NFT’leri üretmek, satmak ve satın almak için kullanılan web siteleridir.
Not: Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, yatırım tavsiyesi değildir.