ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işıl Açıkalın, 80 kişi üzerinde yaptığı araştırmada, internette takma ad kullanan erkeklerin genelde vahşet, korku ve güç çağrışımı yapan ifadeleri seçtiklerini, kadınların ise çiçek ve böcek isimleri ya da ev ile ilgili konularda adlar kullanmayı tercih ettiklerini söyledi.
AÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işıl Açıkalın, kullanılan takma adların, cinsiyetleri ifade edip etmediğini ortaya koymaya yönelik bir araştırma gerçekleştirdi. Açıkalın'ın, 40 kadın ve 40 erkek üzerinde yaptığı çalışmada, takma ad kullanan erkeklerin genelde vahşet, korku ve güç çağrışımı yapan ifadeleri seçerken, kadınların çoğunlukla çiçek ve böcek isimlerini ya da ev ile ilgili konulara dair adları kullanmayı tercih ettiklerini ortaya koydu.
Takma ad tercihlerinde toplumsal cinsiyet rollerinin önemli bir etkisinin olduğunu ifade eden Işıl Açıkalın, bu rollerin erkek ve kız çocuklarına çok küçük yaşlardan itibaren öğretilmiş olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizdi. Her yaş gurubundan ve meslekten kişilerin oluşturduğu takma ad kullanan bloglar arasında, yemek tariflerinden araba yarışlarına, spordan fotoğrafçılığa ve siyasi konulara kadar her şeyin konuşulduğunu belirten Açıkalın, blogların, insanların kendi aralarında bir ağ oluşturduğu ve birbirlerini destekledikleri sanal ortamlar olduğunu, diğer internet ortamlarında olduğu gibi bloglarda da gerçek kimlik yerine çoğunlukla takma adlar kullanıldığını, insanların bu şekilde kendilerini daha rahat ifade edebildiklerini kaydetti.