YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Niğde Üniversitesi’nde Ağaç Dikimi

21 Mart Uluslararası Orman Günü nedeniyle Niğde Üniversitesi’nde yapılan törenle 2 bin ağaç dikimi yapıldı.21...

Niğde Üniversitesi’nde Ağaç Dikimi

21 Mart Uluslararası Orman Günü nedeniyle Niğde Üniversitesi’nde yapılan törenle 2 bin ağaç dikimi yapıldı.

21 Mart Uluslararası Orman Günü nedeniyle Niğde Üniversitesi’nde Fidan Dikimi programı yapıldı. Programda ağaç ve ağaç dikimin önemine değinildi. Programa Niğde Valisi Alim Barut, Garnizon Komutanı Ufuk Nayır, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl, Niğde İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ ve Niğde Orman İşletme Müdürü Mehmet Özdemir ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Protokol konuşmalarında ilk konuşmayı, Orman İşletme Müdürü Mehmet Özdemir yaptı. Özdemir konuşmasına, 21 Doğal dengenin korunmasında üstlendiği işlev ve sayısız yararları ile yaşamsal öneme sahip olan ve dünya kara parçalarının yüzde 31’ini oluşturan ormanlar dünyanın en önemli hazineleridir. Bilinçsiz kullanım, yanlış uygulamalar, ihmal ve dikkatsizlik gibi nedenler dünya ormanlarının gün geçtikçe azalmasına sebep olmaktadır. Dünyada her yıl Ülkemizin toplam orman alanına yakın bir alan tahrip olmakla ve ormansızlaşmanın getirdiği sorunlar da her geçen gün büyümektedir. Ormanların hızla yok olması doğal dengeyi bozmakta bunun sonucunda küresel ısınma, iklim değişikliği, kuraklık gibi çeşitli çevre felaketleri ile insanoğlu karşı karşıya kalmaktadır. Atmosfere yayılan küresel Sera Gazı (G1IG) miktarının yüzde 17,4’ünün ormansızlaşma ve ormanların bozulması nedeniyle oluştuğu tespit edilmiştir. Günümüzde yaşanan küresel ısınma ve sonucunda yaşanan iklim değişikliğine karşı alınabilecek en önemli tedbirlerin başında verimsiz ormanların süratle ıslah edilmesi ve uygun yerlerde yeni ağaçlandırmalar yapılması gelmektedir. Unutulmamalıdır ki, ağaçlandırma çalışmaları ülkemizin en önemli sorunlarından olan erozyonun önlenmesine de katkıda bulunacaktır” dedi.

Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adan Görür, 21 Mart Uluslararası Orman Günü’nü bugün öğrendiğini belirterek, bugünün yanı sıra bin asırdır var olan ancak son yıllarda önem verilip kutlanmaya başlanan Türklerin iz bıraktığı her yerde önem verilen Nevruz Bayramı’nın da önemini dile getirdi. Görür, “ Dünya nimetlerinin en önemlilerinden bir tanesi ağaç ve yeşillik. Beşikten mezara kadar hep ağaçla birlikteyiz. İnsanoğlu doğar, doğduğunda beşik, öldüğünde ise tabut ağaçtandır. Doğumla ölüm arasındaki yaşamımızda ağaçla birlikteyiz. Bu nedenle gerek kültürümüzde gerek dinimizde ağacın önemli bir yeri olduğunu biliyoruz. Dinimizde cennetten bahsedilirken ağalardan, çiçeklerden, meyvelerden ve ırmaklardan söz edilir. Bunun için bizlerde dünyada yaşadığımız mekânları cennete çevirmek için mutlaka ağaç ve yeşilliği önem vermeliyiz. 4 yıl önce bu bölmeye insanların yürüyerek gelmesi mümkün değildi. Burada insanlar için tehlikeli canlılar dahi yaşamaktaydı. Bugün baktığımızda ise bir camii etrafta spor tesisleri ve bugün dikilecek olan 2 bin ağaç ile öğrencilerin yaşam haline gelecek bir alan oldu” diye konuştu.

Törende bir konuşma da Niğde Valisi Alim Barut yaptı. Barut konuşmasında, “Bu yeni günde hepinizi saygıyla selamlıyorum. Nevruz kelimesi nev: yeni, ruz: gün Farsca bir kelimedir. Türkçesi 'yeni gün' anlamına gelmektedir. Astronomide de, mevsimlere ilişkin betimlemelerde de yeri olan, noktası olan belirli bir zaman dilimi veya noktası anı. Çünkü bizim takvimimize göre 21 Mart günü güneş Kuzey Yarımküreye daha fazla ve doğrudan ışınlarını gönderiyor. Bu sebeple de bir dönüm noktası. Bizde eski takvime göre Mart Dokuzu dedikleri gün bugün. Bende bu vesile ile yeni gününüzü kutluyorum. Ağacın, yeşilliği faydası saymakla bitmez. Yani fidanın toprakla buluştuğu yerde büyük faydalar vardır. Ne zaman ki fidanla toprak buluşmaz, orada insanların dahi gezemeyeceği bir yer haline gelir. Eski merhum Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa ‘gidemediğin yer senin değildir’ der. Bunu anlamlandırdığınız zaman diyebiliriz ki imar etmediğimiz yer de bizim değildir. İşte biz bundan yaklaşık iki yıl önce başladığımız imar çalışmalarına Camiden fidana doğru devam ediyoruz. Bu çalışmalar buraların bizim yerimiz olacağı anlamına geliyor. Buralar biz bu çalışmalara başlamadan önce çok kötü yerlerdi maalesef. Artık biz imar ederek buralara sahiplenmek durumundayız. Ben bu duygu ve düşüncelerle tekrar yeni günü kutluyor ve imar çalışmalarında görev alan Üniversite mensuplarına, Orman teşkilatımıza teşekkür ediyor, Niğdemize, Üniversitemize bu durumun hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılara halk oyunları gösterisi sunuldu ve ardından Fidan dikimi gerçekleştirildi. Protokol, öğrenciler ve katılımlar hep birlikte fidan dikimi gerçekleştirdi ve daha sonra katılımcılara ikramlarda bulunuldu. Program yapılan ikramların ardından sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler