Niğde’de “3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü” dolayısıyla “Niğde Bağlarına Yürüyüverelim” sloganıyla yürüyüş düzenlendi.
Cumhuriyet Meydanı Belediye Parkı önünden başlayan yürüyüş, Derbent mevkiinde son buldu. Yürüyüşe; Niğde Vali Yardımcısı Hacı İbrahim Türkoğlu, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl, Niğde Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşları, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Öğrenciler ve vatandaşlar, ellerinde taşıdıkları dövizlerle yürümenin önemine dikkat çekti. Yürüyüşe katılanlara elma ve su ikram edildi. Yürüyüş sonunda ise vatandaşlar davul zurna eşliğinde halay çekti.
Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Bilgehan Öztürk, artık vatandaşların günlük alışverişini bile bilgisayar başında sanal marketlerden yaptığını belirterek, hareketsizliğin modern toplumun en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi. Öztürk, yürüyüş öncesi yaptığı konuşmada, “Giderek daha az mesafeler boyunca yürüyen, ev dışı aktivitelere daha az katılmaya başlayan kitleler, gün içerisinde harcadığı enerji miktarını azaltırken, beslenme sıklığı ve miktarını değiştirmemektedir. Sonuçta, fiziksel aktivite yetersizliğinin tüm vücut parçaları üzerindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra vücut ağılığında artış ortaya çıkar. Aktivite azlığının tetiklediği obezite, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, diyabet ve kanser modern toplumların karşı karşıya kaldığı en önemli sağlık problemlerindendir” dedi.
Fiziksel aktivitenin; ağır, yorucu maraton koşusu ya da rekabete dayalı sporların yapılması demek olmadığına dikkat çeken Öztürk, “Çocukların okula yürüyerek gitmesi, parkta yürüyüş yapmak, asansör yerine merdivenleri kullanmak, bir yere giderken arabadan, otobüsten gidilecek yerden daha önce inerek yürümek fiziksel aktivite olarak değerlendirilmektedir. Dünya nüfusunun yüzde 60’ının yeterli fiziksel aktivitede bulunmadığı düşünülmektedir. Bakanlığımız tarafından 2002 yılında yapılan “Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım” başlıklı araştırmanın sonucuna göre toplum genelinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların tüm toplum için oranının yüzde 3.5 düzeyinde olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle toplumun yüzde 96.5’i düzenli olarak fiziksel aktivite yapmamaktadır. İnsanlar için çocukluk ve genç erişkinlik dönemi kişilere fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması ve yaşam boyu devam ettirilmesi için en uygun dönemdir. Genç yaşta edinilen hareketsiz yaşam alışkanlığı ve yerleşmiş olan kötü beslenme alışkanlıklarını daha sonraki dönemlerde değiştirmek çok zordur” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz