İĞDE (İHA) - Niğde Sağlık Müdürü Bahattin İlter, kent genelinde organ bağışı bilincinin yaygınlaştığını belirterek, bir önceki yıla göre yüzde 275 artarak 389'a ulaştığını söyledi.
İnsanlık tarihi boyunca milletlerin bütün çabalarının yaşamsal faaliyetler üzerine olduğunu, tüm teknolojilerin temelinde insanoğluna daha iyi bir yaşam sunma amacını olduğuna işaret eden Sağlık Müdürü İlter, tıbbın hızla geliştiği 21. yüzyılda pek çok hastalığın tanımlanmış ve yeni tedavi yöntemlerinin geliştirildiğini kaydetti.
Sağlık Müdürü İlter, "Organ nakli bu tedavi yöntemlerinden biridir. Görev yapamayacak kadar hasta ve hatta vücuda zarar veren organın sağlamı ile değiştirilmesi gerekmektedir. İleri kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda sağlıklı bir yaşam ancak organ nakli ile mümkün olmaktadır" dedi.
Niğde'de organ nakli bilincinin artırılması için Sağlık Müdürlüğü olarak çeşitli etkinlik ve programlar düzenlediklerinin altını çizen İlter, "Amacımız organ bağışı konusunda toplum bilincini oluşturmak, ilgili tüm kesimlerin konuya ilgisini arttırmaktır. Şu an Türkiye genelinde binlerce hasta organ beklemekte ölümle yaşam arasındaki çizgide hayata umutla tutunmaya çalışmaktadır. Bir organ bağışının birden fazla hastaya ve yakınlarına umut ışığı olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Yaşarken de, yaşamdan sonra da başkalarına hayat vermek bizim elimizde. Bu konuda duyarlı davranmak hepimizin toplumsal sorumluluğudur" diye konuştu.
Niğde genelinde 1999–2004 yılları arasında 55 olan organ bağışının 2005 yılında 29'a düştüğünü ancak yapılan başarılı çalışmalar sonucunda bu rakamın 2006 yılında 113'e, 2007 yılında 141'e 2008 yılında ise 389'a ulaşarak hedefe doğru ilerlediğine işarete eden İlter, "Organ bağışında sıfır çeken illere bakarsak Niğde olarak iyi bir konumdayız. Hatta komşu illerimizin çoğundan ilerdeyiz. Ancak rakamlar yinede arzuladığımız ölçülerde değil. Organ bağışı konusuna toplum olarak bilinçlenmeli, organ nakli gerektiren hastalıkların her an bizim ve sevdiklerimizin başına gelebileceğini unutmamalıyız" şeklinde konuştu.