ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin tek taraflı olarak Ege'de tatbikat yapmasının Türkiye tarafından endişeyle izlendiğini belirterek, "Bu konuda öncelikli askeri makamlar yetkili, ancak bu konuda önümüzdeki günlerde adım atılacağını göreceksiniz" dedi.
Tan, AB'nin KKTC'ye yönelik izolasyonların kalkmasını kapsayan tüzük taslaklarını çıkarmaması halinde, hem KKTC halkı hem de Türk halkı nezrinde güvenirliliğinin zedeleneceğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tan, düzenlediği haftalık basın toplantısında, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Son günlerde gündemde olan Kuş Gribi konusunda Bakanlığın herhangi bir uluslararası önlem alıp almadığının sorulması üzerine Tan, Türkiye'nin Kuş Gribi konusunda çok etkili ve süratli önlemler aldığını, Türkiye'nin aldığı önlemlerin özellikle AB tarafından takdirle izlendiğini ancak bu konunu artık geride kaldığını ifade etti. Konunun kapanmasının ötelendiği anlamına gelmediğini de belirten Tan, "Türkiye bu konuda şeffaf davrandı. Aldığı önlemleri yurtdışındaki muhataplarıyla paylaştı. Ancak zaman içinde söz konusu uygulamaların gündemden düşürülmesi sağlanmalı. Bu zamanlama meselesi. En kısa zamanda gerçekleşeceğine inanıyorum" dedi.
Son 3 yıl içinde Ege'de ortak tatbikat yapılmazken, bu yıl Rum Kesimi'nin tek taraflı tatbikat yapmasını Türk Dışişleri'nin nasıl değerlendirdiği yönündeki bir soruya Tan
şöyle cevap verdi:
"Tatbikat doğrudur ve biz bunu endişe ile izliyoruz. Bölgede istikrar ve sükunetin sağlanması çalışırken bu tatbikatı yakından takip edeceğiz. Önümüzdeki günlerde bu konuda attığımız adımları göreceksiniz. Tabi bu konuda öncelikle askeri makamlar yetkili ancak alınacak önlemleri söz de göreceksiniz."
Tan, Yunanistan'ı bu tatbikata katılmaması hakkında bir değerlendirme yapmaktan da kaçındı. Bir gazetecinin, AB'de KKTC'ye yönelik 2 tüzük taslağıyla ilgili gelişmelerin olup olmadığı ve bu konuda Türk Hükümeti'nin tavrının değişip değişmediğini sorması üzerine Tan, "Bizim bu konudaki tavrımızda değişiklik söz konusu değil" dedi. AB'nin bu tüzükleri çıkarmaması halinde hem KKTC hem de Türk halkı nezrinde güvenliliğinin zedeleneceğini vurgulayan Tan, bu tüzüklerin AB'nin Kıbrıs konusunda Rum Kesimi'nin kendilerini kandırılmış duruma düşürdükleri için izolasyonun kaldırılması istikametinde alınacak karar olduğunu söyledi. Bu konunun AB'nin en önde gelen sorumluluklarından biri olduğunu Tan, "Biz bunu her platformda, her ortamda tüm muhataplarımıza dile getiriyoruz. İzolasyonun kaldırılmasının takibine kararlılıkla devam edeceğiz" diye konuştu.
Sözcü Tan, "Rum Kesimi'nin Kıbrıs meselesinin çözümü için AB içinde bir uzmanlar grubu kurulması önerisinin nasıl değerlendirildiğinin" sorulması üzerin de, Rumlar'ın Kıbrıs konusunda AB nezrinde hazırladığı çalışmanın Türkiye açısından hiçbir değer taşımadığını belirterek, Rum Kesimi'nin Kıbrıs konusunu BM'den AB'ye çekme girişimi olduğunu ve bu durumun uluslararası camianın kafasını karıştığını ifade etti. Rum Kesimi'nin bu tür çalışmalar yerine BM'nin isteklerini yerine getirmesini ve Annan'ın çağrılarına kulak vermesi gerektiğini belirten Tan, "Kıbrıs sorununa BM kapsamında çözüm bulunmalı. Ancak çözüm için tarafların iradesi gerekir. Maalesef Rum Yönetiminde bu siyasi irade mevcut değildir" şeklinde konuştu.
Basın mensuplarının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "PKK konusunda artık sabrımız taşıyor" yönündeki uyarısına ABD'nin ve AB'nin nasıl baktığı yönündeki
sorusu üzerine Tan, ABD'nin PKK'yı terör örgütü olarak kabul eden dünyadaki ilk ülkelerden birisi olduğunu hatırlattı. ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok kapsamlı ve geniş olduğuna dikkat çeken Tan, "Dost ve müttefik ülke ABD'den bu çerçevede sorumluluklarını yerine getirmesini bekliyoruz" dedi.