YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Nitelikli beyin göçü yaşı 16’ya indi

Eğitimin bütçeden aldığın payın artması, beyin göçünde yaş ortalamasını 16’ya indirdi. Amerika ve Avrupa'da faaliyet...

Eğitimin bütçeden aldığın payın artması, beyin göçünde yaş ortalamasını 16’ya indirdi. Amerika ve Avrupa'da faaliyet yürüten okulların Türkiye’de tanıtım faaliyetlerini artırması, bu ülkelerde hayatın cazip olması öğrencilerin üniversiteyi beklemeden lise döneminde yurt dışına yerleşmelerine zemin hazırlıyor.
Avrupa ülkelerinde dünyaca tanınan prestijli okulların burs olanaklarıyla Türkiye’den başarılı öğrencilere eğitim vererek kendi ülkelerinde nitelikli işgücü oluşturması, kalifiye çalışan sıkıntısı ile karşı karşıya olan iş dünyasını harekete geçirdi.
Türkiye Genç İşadamları Derneği(TÜGİAD) Ankara Şube Başkanı Barış Aydın, Türkiye’de beyin göçü yaş ortalamasının 16’ya inmesi nedeniyle genç nüfusun Avrupa’ya transfer edilmek istendiğini öne sürdü. Türkiye’nin başarılı okullarında eğitim alan gençlerin yurt dışında okuma hayali üniversiteden lise seviyesine indiğini aktaran Aydın, şunları ifade etti:
"Zekaları ile Avrupa’nın önemli okulları tarafından keşfedilen genç beyinler cazip burs olanakları Avrupa ülkelerinde dünyaca tanınan prestijli okullara kolaylıkla kayıt oluyor, yurt dışında çalışma ve ikamet olanaklarından yararlanıyorlar. Yurt dışında eğitim alma fikri önceden uzak bir ihtimalken, yaşlanan Avrupa nüfusuna nazaran genç ve dinamik bir potansiyel taşıyan Türk gençleri, daha lise dönemindeyken Avrupa’daki okullara transfer oluyor. Yurtdışı eğitim fuarlarını yaygınlaştıran özel okullar gençleri Amerika, Fransa, İtalya, Avustralya ve İngiltere gibi ülkelerde eğitim almaya yönlendiriyor. Bu ülkeler kendilerine yönelik beyin göçü için teşvik edici kararlar alıyor, ancak kaybettikleri beyinleri geri döndürebilmek için çaba harcıyorlar. Türkiye’nin kalifiye işgücüne bu ülkelerden daha fazla ihtiyacı var. Ancak lise döneminde Türkiye’den yüksek nitelikli beyinler, eğitildikleri ülkelerden ya hiç geri dönmüyorlar, ya da çok uzun kalıyorlar. Bu durum yurtdışında çalışan insanlarımızın dışarda edindikleri deneyimi Türkiye’ye aktarmalarını engelliyor.” dedi.
Önceleri Türkiye’den emek göçü alan gelişmiş ülkelerin yaşlanan nüfus nedeniyle son dönemde dinamik nüfusu olan ülkelerden ‘yaratıcı beyin göçü’ almak istediklerini söyleyen Aydın, “Batı ülkeleri 2 ila 6 yıllık burslarla en iyi beyinleri hemen bilimin hizmetine katıyor. Ülkemizde her gence en az 15 yıllık yatırım yapılıyor, ama sonuçta beyin göçü ile bu nitelikli düşünsel emek kaybediliyor. Bunların önüne geçmek için üniversite gençliğine teknolojik olanak ve özgürlük sağlanmasına yönelik çözümler üretilmeli.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler