Tunus'taki dört ayrı sivil toplum örgütünün oluşturduğu Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, "2011'deki Yasemin Devrimi'nden sonra çoğulcu demokrasinin tesisi için yaptığı katkıdan ötürü" ödüle layık görüldü.
BREAKING NEWS The 2015 Peace #NobelPrize is awarded to the National Dialogue Quartet in Tunisia pic.twitter.com/3O9jzwBK08
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2015
Söz konusu inisiyatifte işçi sendikaları, barolar ve insan hakları kurumları yer almıştı.
Sekiz milyon İsveç kronu (Yaklaşık 1 milyon dolar) değerindeki Nobel Barış Ödülü, diğer alanlardaki ödüllerle birlikte, 10 Aralık'ta Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.
273 KİŞİ VE ÖRGÜT ADAY GÖSTERİLMİŞTİ
Nobel Barış Ödülü için bu yıl 273 kişi ve örgüt aday gösterilmişti. Adı geçen adaylar arasında Katoliklerin ruhani lideri Papa Françis, ve Almanya Başbakanı Angela Merkel de vardı.
ADAYLAR ARASINDA PAPA DA VARDI
Papa Françis'in ABDa ve Küba arasında ilişkilerin normalleşmesindeki arabuluculuğu, iklim değişikliğiyle mücadele ve nükleer silah karşıtı söylemleri nedeniyle ödüle layık görülebileceği belirtiliyordu.
Rusya'daki muhalif basın organı "Novaya Gazeta"ya da 2015 Nobel Barış ödülü için şans tanınıyordu.
Ödülün, aralarında Papa Françesko ve Almanya Başbakanı Angela Merkel dahil birçok tanınmış ismin bulunduğu kişi ya da kurumların yerine Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'ne verilmesi sürpriz olarak yorumlandı.
Tunus Ulusal Diyalog Komitesi nedir?
Tunus Ulusal Diyalog Komitesi, Tunus'ta toplumsal gerginliğin ve siyasal sorunların sonucu olarak demokratikleşme sürecinin tehlikeye girmesinin ardından kuruldu. Komite, 4 Tunuslu sivil toplum kuruluşundan oluşuyor. Komite bünyesinde Tunuslu Genel İşçi Sendikası, Tunuslu Sanayi, Ticaret ve El Sanatları Birliği, Tunuslu İnsan Hakları Birliği ve Tunuslu Avukatlar Birliği yer alıyor.
SON 10 YILIN NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ SAHİPLERİ
2005 - Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ve Muhammed El Baradey
2006 - Muhammed Yunus ve Grameen Bankası
2007 - Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli ve Al Gore
2008 - Martti Ahtisaari
2009 - Barack Obama
2010 - Liu Xiaobo
2011 - Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee ve Tawakel Karman
2012 - Avrupa Birliği
2013 - Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü
2014 - Kailash Satyarthi ve Malala Yusufzay